• Home »
  • MCQ »
  • THICK SHELLS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

THICK SHELLS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

 

THICK SHELLS MULTIPLE CHOICE 

QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS 

MCQ make the understanding better.

These improve clarity about the thick

cylinders. Then, it becomes very simple to

apply the principles in the design,

construction and working of thick shells.

Fig. Stresses in a Single Wall Thick Shell Only Under Internal Pressure

 

Fig. Stresses in a Single Wall Thick Shell Under Internal and External Pressure 

  Q1. Stress which is negligible in a thick shell

  1. Hoop stress, σh

  2. Longitudinal stress, σl

  3. Radial stress, σr

  4. None

(Ans: b)

   Q2. Maximum shear stress in a thick shell is

  1. Firstly, (σh+ σl)/2

  2. Secondly, (σh+ σr)/2

  3. Thirdly, (σh– σl)/2

  4. None

(Ans: b)

   Q3. Which stress is constant in a thick shell

  1. Hoop stress, σh

  2. Longitudinal stress, σl

  3. Radial stress, σr

  4. None

(Ans: b)

   Q4. The thick shell is made from laminations to get

(a)   Increased stresses

(b)  Decreased stresses

©   Uniform stresses

(d) None

(Ans: c)

    Q5. Under external fluid pressure’ p0′ where will be the maximum stress in a thick shell

  1. Outer radius

  2. Inner radius

  3. Mean radius

  4. None

(Ans: b)

 Q6. Where will be the maximum stress in a thick cylinder under internal fluid pressure’  p

  1. Outer radius

  2. Inner radius

  3. Mean radius

  4. None

(Ans: b)

   Q7. With both pi and p o, where will be the maximum stress in a thick shell

  1. Outer radius

  2. Inner radius

  3. Mean radius

  4. None

(Ans: b)

   Q8. Hoop shrinking in thick cylinders is done to achieve

(a) Increased stresses

(b)  Decreased stresses

©   Uniform stresses

(d) None

(Ans: c)

   Q9. The maximum strain in a thick cylinder under pi will be

  1. σh/E+μ σl/E

  2.  μσr/Eh/ E

  3. σr/E+μ σl/E

  4. None

(Ans: b)

  Q10. Which equation is used for finding stresses in a thick shell?

(i) Hook’s equation

(ii) Lame’s equations

(iii) Hoop formula

(iv) None

ANS: (b)

  Q11. Thick shells are made of

(i) Single wall cylinder

(ii) Multi cylinders

(iii) Single as well as multi-cylinders

(iv) None

ANS: (ii)

Q12. Value of radial stress at the outer radius in a thick cylinder subjected to internal pressure only

(i) pi D / 2t

(ii) pi D / 4t

(iii) pi

(iv) None

ANS: (iv)

  Q13. Radial stress at the outer radius in a thick cylinder subjected to internal pressure only

(i) 10 pi

(ii) 5 pi

(iii) zero

(iv) None

ANS: (iii)

  Q14. Stresses in thick shell vary

(a) Linearly

(b) Parabolic

(c) Both linear and parabolic

(d) None

ANS: (b)

  Q15. Best proportion of various radii for uniform stress in a thick shell is

(i) A P Series

(II) G P Series

(iii) A P as well as GP series

(iv) None

ANS: (ii)

   Q16. Due to shrinkage pressure of hoop shrinking, jacket will be under

(i) External pressure

(ii) Internal pressure

(iii) Both internal and external pressure

(iv) None

ANS: (ii)

  Q17. For best stress distribution in a thick cylinder, radii are in

(a) Arithmetic progression

(b)Geometric progression

(c) both Arithmetic and Geometric progression

(d) None

ANS:(b)

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7718&action=edit      Stresses Thick Cylinder

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7702&action=edit        Lame’s equations