• Home »
  • MCQ »
  • THERMODYNAMIC PROCESSES MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

THERMODYNAMIC PROCESSES MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

THERMODYNAMIC PROCESSES

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS 

MCQ increases understanding and

clarity. It helps in using the concepts

in real life applications.

1. A vapor becomes a gas as long as degree of super heat is

  1. Firstly       < 200C

  2. Secondly  < 500C

  3. Thirdly      <400C

  4. None

Ans: (iv)

2.  Which of the following degree of super heat makes a vapor a gas

  1. Firstly     = 100C

  2. Secondly   = 500C

  3. Thirdly       =150C

  4. None

Ans: (iv)

4. Mathematical form of isothermal process is

  1. Firstly pvn = C

  2. Secondly pvγ = C

  3. Thirdly Pv3 =C

  4. None

Ans: (iv)

5.  Equation of an isothermal process is

  1.   First equation pvγ = C

  2.  Second pvn = C

  3. Third Pv =C

  4. None

Ans: (iii)

6.  Mathematic expression for an adiabatic process is

  1. Firstly P v =C

  2. Secondly p vn = C

  3. Thirdly pvγ = C

  4. None

Ans: (iii)

7.  Equation of an isentropic process is

  1. First equation    pvn = C

  2. Second equation pvγ = C

  3. Third equation Pv =C

  4. None

Ans: (ii)

8.  Mathematic expression for isobaric process is

  1. One form pvn = C

  2. Second form pvγ = C

  3. Third form pv =C

  4. None

Ans: (iv)

9. An isobaric process is

  1. Firstly p/vn = C

  2. Secondly p/vγ = C

  3. Thirdly V/T =C

  4. None

Ans: (iii)

10. Equation for a constant volume process is

  1.  First form       p/vγ = C

  2. Second form   p/vn = C

  3. Third form        V/T =C

  4. None

Ans: (iv)

11. Mathematic expression for a constant volume process is

  1. Firstly        V/T =C

  2. Secondly   p/vn = C

  3. Thirdly     p/vγ = C

  4. None

Ans: (iii)

12. Perfect gas equation is

  1. First form           pv=RgT

  2. Second form      pv = mRgT

  3. Third form          pv=nRgT

  4. None

Ans: (i)

13. The expression for the perfect gas equation is

  1. Firstly            pV =nRgT

  2. Secondly       pV=RgT

  3. Thirdly           pV = mRgT

  4. None

Ans: (iii)

14. Equation of perfect gas is

  1. First form       pV=mRUT

  2. Second form   pV = RUT

  3. Third form      pV=nRUT

  4. None

Ans: (i)

15. Real gas equation is

  1. Firstly           pV=nRUT

  2. Secondly      pV = mRUT

  3. Thirdly          pV=RUT

  4. None

Ans: (iv)

  1. The internal energy of a gas is a function of

  1.  First form           T, p and V

  2.  Second form      T and V

  3.  Third form          T and p

  4.  None

Ans: (iv)

17. Gas internal energy is a function of

  1.  T

  2.   V

  3.   p

  4. None

Ans: (i)

18. The molar volume is

  1. Firstly           22.41 m3/kg at N.T.P.

  2. Secondly     22.41 m3/kg bar at N.T.P.

  3.  Thirdly        22.41 m3/kg mole at N.T.P.

  4.  None

Ans: (iii)

19.  Equation of a poly-tropic process is

  1. First form         (pV)n=C

  2. Second form     pVn = C

  3. Third form         pvγ = C

  4. None

Ans: (ii)

20. What are standard temperature and pressure conditions?

  1. Firstly         0 K and 760 mm of Hg

  2. Secondly    0 K and 1 mm of Hg

  3. Thirdly        00C and 1 mm of Hg

  4. None

Ans(iv)

21.  Standard temperature and pressure conditions are

  1. First way             0 K and 760 mm of Hg

  2. Second way       00C and 760 mm of Hg

  3. Third way          00C and 1 mm of Hg

  4. None

Ans(ii)

22.  Normal temperature and pressure conditions are

  1. Firstly       0 K and 760 mm of Hg

  2. Secondly   00C and 760 mm of Hg

  3. Thirdly       00C and 1 mm of Hg

  4. None

Ans(iv)

23. Values of  normal temperature and pressure are

  1. First form             0 K and 760 mm of Hg

  2. Second form        00C and 760 mm of Hg

  3. Third form            200C and 760 mm of Hg

  4. None

Ans(ii)

24. State  the normal temperature and pressure conditions

  1. Firstly           0 K and 760 mm of Hg

  2. Secondly       00C and 760 mm of Hg

  3. Thirdly          00C and 1 mm of Hg

  4. None

Ans(iv)

25. Identify normal temperature and pressure conditions

  1. First        0 K and 760 mm of Hg

  2. Second    00C and 760 mm of Hg

  3. Third       200C and 760 mm of Hg

  4. None

Ans:(iii)

26. Estimate the pressure at constant temperature when the volume becomes three times?

  1. Firstly        Pressure becomes three times

  2. Secondly  Pressure becomes one third

  3. Thirdly     Pressure remains the same

  4. None

Ans:(ii)

27. Throttling expansion process occurs at constant

(i) Temperature

(ii) pressure

(iii) Internal energy

(iv) None

ANS: (iv)

28. Throttling expansion process occurs at constant

(i) Volume

(ii) pressure & temperature

(iii) Enthalpy

(iv) None

ANS: (iii)

29. In a throttling expansion process, work done is

(i) Negative

(ii) Zero

(iii) Positive

(iv) None

ANS: (ii)

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7489&action=edit      MCQ on Air Cycles

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7471&action=edit  MCQ Thermo Introduction