• Home »
  • MCQ »
  • THEORIES OF ELASTIC FAILURE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

THEORIES OF ELASTIC FAILURE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

THEORIES OF ELASTIC FAILURE

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS 

MCQ help to understand the topic in great depth.

Then, it will be easy to apply these theories in the

design of various machine parts. Ductile materials

are equally strong in tension and compression. Thus

these are more versatile. Brittle materials are strong

in compression and weak in tension. Maximum

number of failure in real life is due to tensile failure.

Fig. Various Theories of Elastic Failure

(Minimum inside area common to all theories is safe under all types of loads)

Fig. Maximum Shear Stress Theory

1. Maximum principal stress theory is applicable to

(a) Ductile materials         

(b) Brittle materials

(c) Composite materials

(d) None
(Ans: b)

2. Under maximum principal stress theory, maximum principal stress is equal to

(a) Allowable stress in tension
(b) Allowable stress in compression
(c) Allowable stress in shear
(d) None
(Ans: a)

3. Maximum principal theory is also known as

(a) Guest Theory
(b) Beltrami Theory
(c) Rankine Theory
(d) None
(Ans: c)

4. Maximum principal theory is also known as

(a) Beltrami Theory
(b) Maximum normal stress theory
(c) Saint Venant’s theory
(d) None
(Ans: b)

5. Maximum principal stress is equal to

(a) (σx + σy)/2 + [ (σx –σy)2 + τ2]0.5
(b) (σx + σy)/2 + 0.5 [ (σx –σy)2 + τ2]0.5
(c) (σx + σy)/2 + 0.5 [ (σx –σy)2 + 4τ2]0.5
(d) None
(Ans: c)

6. Maximum shear stress theory is also called as

(a) Beltrami theory
(b) Coulomb’s theory
(c) Haigh theory
(d) None
(Ans: b)

7. Maximum shear stress theory is also called as

(a) Beltrami theory
(b) Haigh theory
(c) Tresca theory
(d) None
(Ans: c)

8. Maximum shear stress theory is also called as

(a) Guest’s theory
(b) Haigh theory
(c) Rankine theory
(d) None
(Ans: a)

9. Maximum shear stress theory is applicable to

(a) Ductile materials
(b) Brittle materials
(c) Composite materials
(d) None
(Ans: a)

10. Under maximum shear stress theory, maximum shear stress is equal to

(a) Allowable stress in tension
(b) Allowable stress in compression
(c) Allowable stress in shear
(d) None
(Ans: c)

11. Maximum shear stress is equal to

(a) (σ1 –σ2)/2
(b) (σ1 + σ2)/2
(c) (σ1 + 2σ2)/2
(d) None
(Ans: a)

12. Maximum principal strain theory is applicable to

(a) Ductile materials
(b) Brittle materials
(c) Composite materials
(d) None
(Ans: b)

13. Maximum principal strain theory is also called as

(a) Guest’s theory
(b) Haigh theory
(c) St.Venant’s theory
(d) None
(Ans: c)

14. Maximum principal strain is equal to when σ1 and σ2 are tensile

(a) (σ1 –µσ2)/E
(b) (σ1 + µσ2)/E
(c) (–σ1 –µσ2)/E
(d) None
(Ans: a)

15. Maximum total strain energy theory is also known as

(a) Guest’s theory
(b) Haigh theory
(c) St.Venant’s theory
(d) None
(Ans: b)

16. Maximum total strain energy theory is also known as

(a) Guest’s theory
(b) St.Venant’s theory
(c) Beltrami theory
(d) None
(Ans: c)

17. Maximum total strain energy theory is also known as

(a) Huber theory
(b) Rankine theory
(c) St.Venant’s theory
(d) None
(Ans: a)

18. Maximum total strain energy is equal to

(a) (σ12 +σ22)/2E
(b) ( σ12 +σ22+ 2µ σ1 σ2)/2E
(c) ( σ12 +σ22— 2µ σ1 σ2)/2E
(d) None
(Ans: c)

19. Maximum total strain energy theory is applicable to

(a) Ductile materials
(b) Brittle materials
(c) Composite materials
(d) None
(Ans: b)

20. Shear strain energy theory is also known as

(a) Huber theory
(b) Rankine theory
(c) Mises-Hencky theory
(d) None
(Ans: c)

21. Shear strain energy theory is also known as

(a) Von Mises Theory
(b) Coulomb’s theory
(c) Rankine theory
(d) None
(Ans: a)

22. Shear strain energy theory is also known as

(a) Coulomb’s theory
(b) Distortion energy theory
(c) Rankine theory
(d) None
(Ans: b)

23. Shear strain energy is equal to

(a) [( σ12 +σ22+ (σ1 + σ2)2]/12E
(b) [( σ12 +σ22 + (σ1 — σ2)2]/12G
(c) [(σ12 +σ22 + (σ1 + σ2)2]/12G
(d) None
(Ans: b)

24. Maximum total strain energy theory is applicable to

(a) Ductile materials
(b) Brittle materials
(c) Composite materials
(d) None
(Ans: a)

25.  A ductile material may not meet a failure if it has been tested for the theories of failure

(a) Firstly Maximum Principal Theory

(b) Secondly Maximum Principal Strain Theory

(c) Thirdly Maximum principal strain energy theory

(d) None

ANS: (d)

26.  A ductile material may not meet a failure if it has been tested for the theories of failure

(a) Firstly Maximum Shear Stress Theory

(b) Secondly Maximum Shear Strain Energy Theory

(c)  Both (a) & (b)

(d)  None

ANS: (c)

27. Finding allowable stress after the application of theories of failure ensures

(a) Soundness of design

(b) Lapses in design

(c) Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (a)

28. Under complex loading, if elastic limit reaches in tension, then failure occurs due to

(a) Firstly Maximum principal strain theory

(b) Secondly Maximum principal theory of strain energy

(c) Thirdly Maximum shear stress theory

(d) None

ANS: (d)

29.  Under complex loading, if elastic limit reaches in tension, then failure occurs due to

(a) Firstly Maximum principal strain theory

(b) Secondly Maximum principal theory of strain energy

(c) Thirdly Maximum Principal stress theory

(d) None

ANS: (c)

30. Under complex or simple loading, strain energy is

(a) External work done

(b) Internal work done

(c) Both internal and external work

(d) None

ANS: (b)

31. Under complex loading, theories of elastic failures ensure

(a) Stability

(b) Instability

(c) Both stability and instability

(d) None

ANS: (a)

32.  Under complex loading, theories of elastic failure establishes the

(a) Margin of failure

(b) Margin of safety

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (b)

33.  Theories of elastic failure help in the

(a) Material development

(b) Development of method of manufacture

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (c)

34. Theories of elastic failure help to recognize

(a)  Weak materials

(b)  Strong materials

(c)  Both weak and strong materials

(d)  None

ANS: (c)

35. Theories of elastic failure is the

(a)  Firstly analysis of the various failures

(b)  Secondly analysis of the strength of a  material

(c)   Both (a) & (b)

(d)   None

ANS: (c)

36.  Theories of elastic failure establishes the

(a)  Firstly Reasons of failure

(b)  Secondly Reasons of safety

(c)   Both (a) & (b)

(d)  None

ANS: (c)

37. Theories of elastic failure while dealing with ductile materials consider the failure criterion as

(a)  Ultimate stress

(b)  Yield stress

(c)   Both ultimate and yield stress

(d)   None

ANS: (b)

38.  Theories of elastic failure while dealing with brittle materials consider the failure criterion as

(a)  Ultimate stress

(b)  Yield stress

(c)   Both ultimate and yield stress

(d)   None

ANS: (a)

39. In a brittle material, the strength are

(a)  Firstly Ultimate >yield > elastic limit

(b)  Secondly Ultimate > yield =elastic limit

(c)  Thirdly Ultimate=yield=elastic limit

(d)  None

ANS: (c)

40.   In a ductile material, the strength are

(a)Firstly Ultimate >yield > elastic limit

(b) Secondly Ultimate > yield =elastic limit

(c)  Thirdly Ultimate=yield=elastic limit

(d)   None

ANS: (a)

41. Under complex loading, principal stresses exist as

(a)  Firstly               σ1 > σ2 =σ3

(b)   Secondly         σ1 = σ2 =σ3

(c)    Thirdly             σ1 > σ2 < σ3

(d)   None

ANS: (d)

42.  In a body under hydrostatic pressure, the case exists

(a)   Firstly            σ1 > σ2 =σ3

(b)  Secondly        σ1 = σ2 =σ3

(c)    Thirdly           σ1 > σ2 < σ3

(d)    None

ANS: (b)

43.  For a homogeneous & isotropic body under hydrostatic pressure, which theory of elastic failure fails

(a) Firstly Maximum Principal Theory

(b)  Secondly Maximum Principal strain Theory

(c)  Thirdly Maximum Principal Energy Theory

(d)   None

ANS: (c)

44.   For a homogeneous & isotropic body under hydrostatic pressure, which theory of elastic failure does not fail

(a) Firstly Maximum Principal Theory

(b)  Secondly Maximum Shear Stress Theory

(c)   Thirdly Maximum Principal Energy Theory

(d)   None

ANS: (a)

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=2020&action=edit           Theories of elastic failure

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4223&action=edit  MCQ Principal . stresses