• Home »
  • MCQ »
  • STRAIN ENERGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

STRAIN ENERGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

STRAIN ENERGY MULTIPLE

CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS

Strain energy is due strain. There

is strain energy in tension, compression,

shear and bending. It is equal to work done

in deforming a body. Strain energy determines

slope and deflection. There are principal strain

 energy and shear strain energy as

theories of failure. These help in the

safe design of beams, shafts and springs.

  Q1. Strain energy due to gradually applied load is

(a) Load x extension
(b) 2 x Load x extension
(c) 0.5 x Load x extension
(d) None
(Ans: c)

  Q2. Strain energy due to suddenly applied load is

(a) Load x extension
(b) 2 x Load x extension
(c) 0.5 x Load x extension
(d) None
(Ans: a)

  Q3. Resilience is

(a) Strain energy per unit length
(b) Strain energy per unit area
(c) Strain energy per unit volume
(d) None
(Ans; c)

  Q4. Proof resilience is

(a) As per yield point stress
(b) As per elastic limit stress
(c) As per ultimate stress
(d) None
(Ans: b)

  Q5. Equation of total strain energy is

(a) (σ2/2E) x area
(b) (σ2/2E) x volume
(c) (σ2/2E) x length
(d) None
(Ans: b)

  Q6. Equation of resilience is

(a) σ2/2E
(b) 2σ2/E
(c) 3σ2/2E
(d) None
(Ans: a)

  Q7. Total strain energy up to fracture point is

(a) Resilience
(b) Proof residence
(c) Toughness
(d) None
(Ans: c)

  Q8. Modulus of resilience is

(a) Resilience
(b) Proof residence
(c) Toughness
(d) None
(Ans: b)

  Q9. Strain energy can determine

(a) Stiffness
(b) Slope
(c) Section modulus
(d) None
(Ans: b)

  Q10. Strain energy can determine

(a) Stiffness
(b) Moment of inertia
(c) Deflection
(d) None
(Ans: c)

  Q11. Store strain energy in

(a) Beams

(b) Columns

(c) Springs

(d) None

(Ans: c)

  Q12. Principal strain energy theory applies to

(a) Brittle materials

(b) Ductile Materials

(c) Ductile as well as brittle materials

(d) None

(Ans: a)

Q13. The shape of area of the Strain energy up to the elastic limit is

(a) Parabola

(b) Rectangle

(c) Square

(d) None

(Ans: d)

Q14. The shape of area of the Strain energy up to the elastic limit is

(a) Triangle

(b) Trapezium

(c) T-section

(d) None

(Ans: a)

15. Total strain energy up to the point of fracture is

(a) hardness

(b) Softness

(c) Toughness

(d) None

ANS: (c)

16. Resilience is most important parameter under

(a) Thermal Load

(b) fatigue Load

(c) Shock load

(d) None

ANS: (c)

17.  Strain energy of a beam depends upon

(a) shear force

(b) Bending moment

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (c)

18. Strain energy under suddenly applied as compared to same load applied gradually is

(a) Same

(b) >

(c) <

(d) None

ANS: (b) 

19. Strain energy under suddenly applied as compared to same load applied gradually is

(a) Same

(b) 2 times

(c) 4 times

(d) None

ANS: (c) 

20. Under the same type of load and span, which beam has more strain energy?

(a) Simply supported beam

(b) Cantilever

(c) Fixed beam

(d) None

ANS: (b) 

21. Under a load W, the deflection δ is related to strain energy U as

(a) Firstly δ = ∂U/W

(b) Secondly δ = ∂U/∂W

(c) δ2 = ∂U/∂W

(d) None

ANS: (b)