• Home »
  • MCQ »
  • STEAM CONDENSERS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

STEAM CONDENSERS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

STEAM CONDENSERS

MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS 

MCQ on steam condensers increase the

understanding about the working

of condensers. Later, it helps in the

design of condensers.

Fig. Surface Steam Condenser

Fig. Jet Steam Condenser
  1. A condenser condenses steam coming from the

(a)  Boiler

  • (b) Super heater

  • (c) Economizer

  • (d) None

ANS: (d)

  1. A condenser in a steam thermal plant

    • (a) Decreases expansion ratio in the turbine

    • (b) Decreases back pressure of steam

    • (c) Increases condensation temperature

    • (d) None

ANS: (b)

  1. Hot water coming out of condenser is cooled in a

    • (a) Shell and tube heat exchanger

    • (b) In a finned tube heat exchanger

    • (c) In a cooling pond

    • (d) None

ANS: ©

  1. Surface condenser is one in which

    • (a) Steam passes through the tubes and the water is outside

    • (b) Air passes through the tubes and the water is outside

    • (c) Water passes through the tubes and the steam is outside

    • (d) None

ANS: ©

  1. In a surface condenser, condensate and cooling water are

    • (a) Mixed fully

    • (b) Mixed partially

    • (c) Not mixed

    • (d) None

ANS: ©

  1. In a Jet condenser, condensate and cooling water are

    • (a) Mixed fully

    • (b) Mixed partially

    • (c) Not mixed

    • (d) None

ANS: (a)

  1. Pressure in the condenser of a steam plant is

    • (a) More than atmospheric

    • (b) Equal to atmospheric

    • (c) Less than atmospheric

    • (d) None

ANS: ©

  1. Surface condensers and jet condensers of the same cooling capacity are compared

    • (a) Overall size is bigger of the surface condenser

    • (b) Sizes are equal

    • (c) Size of the surface condenser is smaller than the jet condenser

    • (d) None

ANS: (a)

  1. Condensate can be used as feed water in a

    • (a) Jet condenser

    • (b) Surface condenser

    • (c) Both in Jet and Surface condenser

    • (d) None

ANS: (b)

  1. Cooling capacity of surface condensers is

    • (a) Greater than that of Jet condensers

    • (b) Equal to that of Jet Condenser

    • (c) Less than that of Jet condensers

    • (d) None

ANS: (a)

  1. Cooling water requirements for the same cooling capacity is

    • (a) Greater in Jet condenser

    • (b) Same in Jet and surface condenser

    • (c) Less in Jet condenser

    • (d) None

ANS: (c)

  1. For same cooling requirements, maintenance cost is

    • (a) Less in Jet condenser

    • (b) Equal in both surface and Jet condenser

    • (c) More in Jet condenser

    • (d) None

ANS:(a)

  1. For the same cooling requirements, power to operate the air pump are

    • (a) More in a Jet condenser

    • (b) Less in a Jet condenser

    • (c) Same in Jet and surface condenser

    • (d) None

ANS: (a)

  1. For the same cooling requirements, power used in pumping water is

    • (a) More in Jet condensers

    • (b) Less in a Jet condenser

    • (c) Equal both in Jet and Surface condenser

    • (d) None

               ANS: (a)

  1. The actual vacuum in a condenser is

    • (a) Barometric pressure+ Actual pressure

    • (b) Gauge pressure—atmospheric pressure

    • (c) Gauge pressure + atmospheric pressure

    • (d) None

ANS: (b)

  1. The ratio of actual vacuum to the ideal vacuum in a condenser is called

    • (a) Boiler efficiency

    • (b) Condenser efficiency

    • (c) Vacuum efficiency’

    • (d) None

ANS: ©

  1. The temperature of the condenser is

    • (a) Higher than the temperature of the cooling water

    • (b) Lower than the temperature of the cooling water

    • (c) Equal to the temperature of the cooling water

    • (d) None

ANS: (a)

  1. The condenser in a steam power plant is placed between the

    • (a) Boiler and turbine

    • (b) Pump and the boiler

    • (c) Turbine and the pump

    • (d) None

ANS: ©

  1. The condenser used in thermal power plant is

    • (a) Air cooled

    • (b) Water Cooled

    • (c) Evaporative Cooled

    • (d) None

ANS: (c)

  1. When air is removed in a surface condenser

    • (a) Absolute pressure decreases

    • (b) Absolute pressure increases

    • (c) Absolute pressure remains constant

    • (d) None

(ANS: ( a)

21. The tube material in the steam condenser is

(a) Mild steel

(b) Cast iron

(c) High carbon steel

(d) None

ANS: (d) 

22. The tube material in the steam condenser is

(a) Aluminum

(b) Stainless steel

(c) Brass

(d) None

ANS: (c)

23. The vacuum existing in the steam condenser depends upon the

(a) Temperature of steam

(b) Temperature of cooling water

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (b)

24. Steam and cooling water mix in a 

(a) Surface condenser

(b) Jet condenser

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (b)

25. Flow of steam in a parallel flow low level jet condenser is from

(a) Top to bottom

(b) Bottom to top

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (a) 

26. Flow of cooling water in a parallel flow low level jet condenser is 

(a) Top to bottom

(b) Bottom to top

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (a) 

27. Flow of steam in a counter flow low level jet condenser is 

(a) Top to bottom

(b) Bottom to top

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (b) 

28. Flow of cooling water in a counter flow low level jet condenser is 

(a) Top to bottom

(b) Bottom to top

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (a)

29.Flow of steam in a high-level jet condenser is 

(a) Top to bottom

(b) Bottom to top

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (b) 

28. Flow of cooling water in a high-level jet condenser is 

(a) Top to bottom

(b) Bottom to top

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (a)

29. In an ejector condenser, steam water mix flow through

(a) A changing area of cross section

(b) constant area of cross section

(c) Can’t say

(d) None

ANS: (b)

30. The construction of a jet condenser is

(a) Easy to understand

(b) Difficult to understand

(c) Neither difficult nor simple

(d) none

ANS: (a) 

31. A jet condenser is

(a) Bulky

(b) Compact

(c) Medium size

(d) None

ANS: (b)

32. The amount of cooling water required is less in a 

(a) Jet condenser

(b) Surface condenser

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (a)

33. Condensate is a waste in a 

(a) Jet condenser

(b) Surface condenser

(c) Both (a) & (b) 

(d)None

ANS: (a) 

34. Power required in a jet condenser vs surface condenser is 

(a) Less

(b) More

(c) Equal

(d) None

ANS: (b) 

35. Vacuum efficiency of jet condenser vs surface condenser is

(a) Less

(b) High

(c) equal

(d) none

ANS: (a) 

36. The capacity of jet condenser vs surface condenser is

(a) high

(b) Low

(c) Equal

(d) None

ANS: (b)