• Home »
  • MCQ »
  • SHEAR STRESSES IN BEAMS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

SHEAR STRESSES IN BEAMS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

SHEAR STRESSES IN BEAMS

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS 

MCQ on shear stresses greatly improves

clarity of the topic. Further, it will be

helpful in the design of beams. Shear stress

is maximum at the centroidal axis and zero

at the extreme fibers.

 

Fig. Shear stress distribution in typical sections

Fig. Variation of Shear Stress I Section Beam
Table: Important Results
Beam Cross-Section
τmaxav
τNAav
Circular
4/3
4/3
Rectangular
3/2
3/2
Triangular
3/2
8/3
  1. Shear stress variation in a beam is

(a) Linear

(b) Exponential

(c) Logarithmic

(d) None

ANS: (d)

2. Shear stress variation in a beam is

(a) Linear

(b) Exponential

(c) Parabolic

(d) None

ANS: (c)

3. Average shear stress in a beam is (Shear force is ‘V’)

(a) V/Z

(b) V/A

(c) V/M

(d) Non

ANS: (b)

4. In symmetrical beam sections, the maximum shear stress is in the

(a) Top extreme fiber
(b) Centroid axis fiber

(c) Bottom most fiber

(d) Non

ANS: (b)

5. The shear stress in a beam is

(a) Only longitudinal

(b) Only vertical

(c) Longitudinal as well as vertical

(d) Non

ANS: ©

6. In the shear stress in beam formula, τ   = VA’ Y-‘/I b,   A’ is the area

(a) Of the entire beam

(b) Above the centroid axis

(c) Below the centroid axis

(d) Non

ANS: (d)

7. In the shear stress in beam formula, τ   = VA’ Y-‘/I b,  A’ is the area

(a) Of the entire beam

(b) Above the centroid axis

(c) Above the fiber at distance y

(d) Non

ANS: (c)

8. In the shear stress formula of beam   τ   = VA’ Y-‘/I b,

Y-‘ is the distance of centroid

(a) Of the entire area of the beam

(b) Of the area above the centroid axis

(c) Of the area below the centroid axis

(d) None

ANS: (d)

  1. In the shear stress in beam formula

τ   = VA’ Y-‘/I b, Y-‘ is the distance of centroid

(a) Of the entire area of the beam

(b) Of the area above the centroid axis

(c) Of the area above the fiber at distance ‘y’

(d) None

ANS: (c)

10. The ratio of maximum shear stress to average shear stress in a beam of rectangular section is
(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) None

ANS:(d)

  1. The ratio of maximum shear stress to average shear stress in a beam of rectangular section is

    (a) 1. 5

    (b) 2.5

    (c) 3.5

    (d) None

ANS:(a)

  1. The ratio of maximum shear stress to average shear stress in a beam of circular section is

         (a) 1/3

          (b) 2/3

           (c) 3/3

           (d) Non

           ANS:(d)

13. The ratio of maximum shear stress to average shear stress in a beam of circular section is

(a) 4/3

(b) 5/3

(c) 6/3

(d) Non

ANS:(a)

4. The ratio of maximum shear stress to average shear stress in a beam of triangular section is

(a) 1.5

(b) 2.5

(c) 3.5

(d) None

ANS:(a)

15. The ratio of maximum shear stress to average shear stress in a beam of triangular section is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) None

ANS:(d)

16. The ratio of shear stress in the lowermost fiber of a flange and the shear stress in the uppermost fiber of a web is

(a) >1

(b) < 1

(c) =1

(d) None

ANS:(b)

17. Greater portion of shear force in a beam of I-section is shared by

(a) Lower flange

(b) Upper flange

(c) Web

(d) None

ANS:(c)

18. Greater portion of bending moment in a beam of I-section is shared by

(a) Flanges

(b) Web

(c) Equally by the flanges and the we

(d) None

ANS: (a)

  1. Shear center in case of a channel section beam will lie

(a) Within the cross section

(b) Outside the cross section

(c) On the outer edge of the section

(d) None

ANS: (b)

  1. Shear center in case of a I- section beam will lie

    (a) Within the cross section

          (b) Outside the cross section

          (c) On the outer edge of the section

          (d) None

ANS: (a)

21. The direction of shear stress in a loaded beam is

(a) Horizontal
(b) Horizontal as well as vertical
(c) Vertical
(d) None
(Ans: b)

22. Shear stress in the beam acting on the cross section is

(a) Normal to the cross section
(b) Tangential to the cross section
(c) Neither normal nor tangential
(d) None
(Ans: b)

23. Shear stress variation is

(a) Linear
(b) Polynomial
(c) Parabolic
(d) None
(Ans: c)

24. For a beam of rectangular cross section, the ratio

τmax/ τav is

(a) 2
(b) 1
(c) 1.5
(d) None
(Ans: c)

25. Shear stress is zero at the

(a) Outermost fiber
(b) Central fiber
(c) Neither outermost nor central fiber
(d) None
(Ans: a)

26. Shear stress is maximum at the

(a) Outermost fiber
(b) Central fiber
(c) Neither outermost nor central fiber
(d) None
(Ans: b)

27. Shear stress in an I-section beam is maximum at the

(a) Outermost fiber
(b) At the junction of web and flange
(c) Central fiber
(d) None
(Ans: c)

28. For a beam of circular cross section, the ratio τmax/ τav is

(a) 2/3
(b) 5/3
(c) 4/3
(d) None
(Ans: c)

29. For a beam of triangular cross section, the ratio  τmax/ τav is

(a) 3/2
(b) 4/2
(c) 5/2
(d) None
(Ans: a)

30. Shear stress causes

(a) Deformation
(b) Distortion
(c) Deformation as well as distortion
(d) None
(Ans: b)

31. Shear stress is given by the relation

(a) τ =V A y/I b

(b) τ =V A’ y’/I b

(c) τ =V (A +y)/I b

(d) None

ANS: (b)

32. Shear stress in a beam is given by

(a) M/I

(b) F/A

(c) M y/I

(d) None

ANS:(d)

31. A beam of triangular section with base ‘b’ and height ‘h’. It is subjected to shear force Fs. The shear stress at the neutral axis is

(a) 3 Fs/4bh

(a) 4 Fs/3bh

(a) 3 Fs/8bh

(d) None

ANS: (d)

32. A beam of triangular section with base ‘b’ and height ‘h’. It is subjected to shear force Fs. The shear stress at the neutral axis is

(a) 3 Fs/8bh

(a) 4 Fs/3bh

(a) 8 Fs/3bh

(d) None

ANS: (c)

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=3454&action=edit                  Bending stresses Class notes

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4303&action=edit          Shear stresses in beams