• Home »
  • MCQ »
  • SHEAR FORCE & BENDING MOMENT DIAGRAMS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

SHEAR FORCE & BENDING MOMENT DIAGRAMS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

SHEAR FORCE AND

BENDING MOMENT DIAGRAMS 

MULTIPLE CHOICE

QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS 

MCQ on shear force and bending

moment increase depth of

understanding. Then only, one can easily

use these fundamentals in the design of

beams. Firstly, beam is designed for

maximum shear force. Secondly, beam is

designed for maximum bending

moment. Finally, larger size obtained

becomes the final design.

Fig. Shear force & bending diagrams for a Cantilever

 

 

Fig. CANTILEVER BEAM WITH UDL & CONC LOADS
  1. SFD shows shear force at

  1. Two points of the beam

  2. Four points of the beam

  3. Entire beam

  4. None

ANS: (c )

  1. Use of SFD is to find the location and magnitude of

  1. Maximum shear force

  2. Minimum shear force

  3. Both (a) & (b)

  4. None

ANS:(a)

  1. The definition of shear force is net vertically upwards or downward force at a point due to

  1. All the forces acting on the beam

  2. Forces acting on one side of the point

  3. Both (a) & (b)

  4. None

ANS: (b)

  1. The first to draw the shear force diagram is to

  1. Draw the loaded beam

  2. Draw the free body diagram

  3. Both (a) & (b)

  4. None

ANS: (c )

  1. Shear force diagram for concentrated loads consists of

  1. Triangles

  2. Rectangles

  3. Circles

  4. None

ANS: (b)

  1. Shear force diagram for UDL consists of

  1. Triangles

  2. Rectangles

  3. Circles

  4. None

ANS: (a)

  1. Shear force diagram for concentrated and UDL loads consists of

  1. Triangles

  2. Rectangles

  3. Both triangles & rectangles

  4. None

ANS: (c )

  1. Maximum shear force in case of a simply supported beam with a concentrated load W at the center is

  1. W

  2. W/2

  3. W/4

  4. None

ANS: (b)

  1. Maximum shear force in case of a simply supported beam with a concentrated load W at the center is at

  1. The center

  2. The left end

  3. Both at the center & left end

  4. None

ANS: (b)

  1. Maximum shear force in case of a simply supported beam with a UDL ‘w’ on the entire length L is

  1. Firstly     w L

  2. Secondly    w L/3

  3. Thirdly        w L/2

  4. None

ANS: (c )

  1. Maximum shear force in case of a S.S. beam with a UDL ‘w’ over the entire span is at the

  1. Center

  2. Left end

  3. At L/4 from left end

  4. None

ANS: (b)

  1. A beam is a structural member to which load applied is

  1.  Axial load

  2.  Lateral load

  3.  Inclined load

  4. None

ANS: (b)

  1. A point or concentrated load is acting

  1.  Over the entire beam length

  2.  Parallel to beam length

  3.  Over a small area

  4. None

ANS: (c )

  1. Uniformly distributed load is

  1. Increases or decreases at a constant rate

  2. Varies for each meter length

  3. Constant for each meter length

  4. None

ANS: (c )

  1. Non-uniform distributed load

  1. Increases or decreases at a constant rate

  2. Constant for each meter length

  3. Both (a) & (b)

  4. None

ANS: (a)

  1. A cantilever is a beam with

  1. Both ends fixed

  2. Both ends simply supported

  3. One end fixed other end is free

  4. None

ANS: (c )

  1. A simply supported beam is

  1. Fixed at both ends

  2. Both ends simply supported

  3. One end fixed other end is free

  4. None

ANS: (b)

  1. An overhanging beam is

  1.  Supported at the ends

  2.  Not supported at the ends

  3.  Has more than two supports

  4. None

ANS: (b)

  1. A statically determinate hinged beam is

  1.  Hinged at both ends

  2.   Simply supported at one end & hinged at the other end

  3. Supported at more than two supports

  4. None

ANS: (b)

  1. A statically determinate beam is one for which unknown reactions are found

  1.   By addition and subtraction

  2.   From the equations of equilibrium

  3.  Cannot be found from the equations of equilibrium

  4. None

ANS: (b)

  1. A cantilever beam is a

  1. Determinate beam

  2. Indeterminate beam

  3. Both (a) & (b)

  4. None

ANS: (a)

  1. An overhanging beam is a

  1. Indeterminate beam

  2. Determinate beam

  3. Both (a) & (b)

  4. None

ANS: (b)

  1. A cantilever having point load at the free end. The shear force diagram is

  1. Triangle

  2. Rectangle

  3. Parabola

  4. None

ANS: (b)

  1. A cantilever having UDL over the entire length. The shear force diagram is

  1. Triangle

  2. Rectangle

  3. Parabola

  4. None

ANS: (a)

  1. A cantilever having UDL over the entire length and a point load at the free end. The shear force diagram is

        (a) Triangle

         (b) Rectangle

          (c) Parabola

            (d) None

             ANS: (d)

  1. A cantilever having UDL over the entire length and a point load at the free end. The shear force diagram is

  1. Triangle

  2. Rectangle

  3. Trapezium

  4. None

  5. ANS: (c)

  1. A cantilever having UDL over some part of length from free end. The shear force diagram is

  1. Triangle+ parabola

  2. Rectangle+ triangle

  3. Parabola+ triangle

  4. None

          ANS: (b)

  1. A cantilever having a triangular load over the entire span. The shear force diagram is

  1. Rectangle

  2. Triangle

  3. Rectangle+ Triangle

  4. None

  5. ANS: (d)

  1. A cantilever having a triangular load over the entire span. The shear force diagram is

       (a)Rectangle

        ( b)Triangle

         (c)Parabola

          (d) None

                   ANS: (c )

31. At the supports of a simply supported beam, bending moment is

(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans: c)

32. At the supports of a simply supported beam, shear forces is

(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans: a)

33. In case of a cantilever beam, bending moment at the free end is

(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans: c)

34. In case of a cantilever beam, bending moment at the fixed end is

(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans: a)

35. In case of a cantilever beam, shear force at the fixed end is

(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans: a)

36. In case of a cantilever beam having concentrated loads, bending moment variation is

(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans: a)

37. In case of a cantilever beam having UDL, bending moment variation is

(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans: b)

38. In case of a cantilever beam having concentrated loads, shear force variation is

(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans: d)

39. In case of a cantilever beam having UDL, shear force variation is

(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans: a)

40. Relation between bending moment and shear force is

(a) dM/dx = -V x

(b) dM/dx = ±V x

(c) dM/dx = V x

(d) None

(Ans: c)

41. Relation between shear force and UDL is

(a) dV/dx=+ w

(b) dV/dx=– w

(c)   dV/dx=± w

(d) None

(Ans: b)

42. Relation between shear force and Concentrated load is

(a) dV/dx= 0

(b) dV/dx=– W

(c)   dV/dx=–W

(d) None

(Ans: a)

43. Under sagging bending moment, the uppermost fiber of the S.S. beam is in

(a) Shear

(b) Compression

(c) Tension

(d) None

(Ans: b)

44. A beam is a simply supported beam when its movement is restricted in

(a) One way
(b) Two ways
(c) Three ways
(d) None
(Ans: a)

45. A beam is a hinged beam when its movement is restricted in

(a) One way
(b) Two ways
(c) Three ways
(d) None
(Ans: b)

46. A beam is a fixed beam when its movement is restricted in

(a) One way
(b) Two ways
(c) Three ways
(d) None
(Ans: c)

47. Movement of the free end of a cantilever is restricted in

(a) One way
(b) Two ways
(c) Three ways
(d) None
(Ans: b)

48. An overhanging beam can have

(a) One overhang
(b) Three overhangs
(c) Five overhangs
(d) None
(Ans: a)

49. An overhanging beam can have

(a) Zero overhang
(b) Three overhangs
(c) Two overhangs
(d) None
(Ans: c)

50. A continuous beam is one which has

(a) One support
(b) Two supports
(c) Three supports
(d) None
(Ans: c)

51. A fixed beam has

(a) One free end
(b) Two free ends
(c) One end fixed
(d) None
(Ans: d)

52. Variation of shear force due to UDL on a S.S. beam is

(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans: a)

53. Variation of bending moment due to UDL on a S.S. beam is

(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans: b)

54. Maximum bending moment in a S.S. beam having a concentrated load at the center is

(a) WL
(b) WL/2
(c) WL/4
(d) None
(Ans: c)

55. Maximum bending moment in a S.S. beam having a UDL over entire length will be

(a) wL2/2
(b) wL2/4
(c) wL2/8
(d) None
(Ans: c)

56. Maximum bending moment in a cantilever beam having a UDL over entire length is

(a) wL2/2
(b) wL2/4
(c) wL2/8
(d) None
(Ans: c)

57. How many points of contra-flexure can be there in a continuous beam

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None
(Ans: d)

58. At the point of contra flexure, the bending moment is

(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans: c)

59. At the point of contra flexure, the shear force in the shear force diagram is

(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans: a)

60. The relation between shear force and UDL is

(a) dV/dx=0
(b) dV/dx= –w
(c) dV/dx= wx
(d) None
(Ans: b)

61. Maximum shear force in a S.S. beam having a concentrated load at the center is

(a) W

(b) W/2

(c) W/4

(d) None

(Ans: b)

62. Maximum shear force in a S.S. beam having a UDL over entire length is

(a) wL/2

(b) wL/4

(c) wL/8

(d) None

(Ans: a)

63. Maximum shear force in a cantilever beam having a UDL over entire length is

a) wL/2

(b) wL

(c) wL/4

(d) None

(Ans: b)

64. The relation between shear force and concentrated load is

(a) dV/dx=0
(b) dV/dx= –W
(c) dV/dx= Wx
(d) None
(Ans: a)

65. The relation between bending moment and concentrated load is

(a) dM/dx=0
(b) dM/dx= –Vx
(c) dM/dx= Vx
(d) None
(Ans: c)

66. The relation between bending moment and UDL is

(a) dM/dx=0
(b) dM/dx= –Vx
(c) dM/dx= Vx
(d) None
(Ans: c)

67. At the points of shear force changes sign, bending moments is

(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans: a)

68. At the points of bending moment changes sign, shear force is

(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans: a)

69. Shear force in a beam is

(a) Parallel to the length
(b) Perpendicular to the length
(c) Neither parallel nor perpendicular to the length
(d) None
(Ans: b)

70. Bending moment in a beam is

(a) Parallel to the length
(b) Perpendicular to the length
(c) Neither parallel nor perpendicular to the length
(d) None
(Ans: d)

71. Which moment is considered as positive

(a) Hogging
(b) Sagging
(c) Clockwise
(d) None
(Ans: b)

72. A shear force at any point of a beam is

(a) Maximum vertical force on left of the point
(b) Maximum vertical force on right of the point
(c) Net vertical force on one side of the point
(d) None
(Ans: c)

73. A bending moment at any point of a beam is

(a) Maximum bending moment on left of the point
(b) Maximum bending moment on right of the point
(c) Minimum bending moment on one side of the point
(d) None
(Ans: d)

74. A bending moment at any point of a beam is

(a) Net bending moment on left of the point
(b) Maximum bending moment on right of the point
(c) Minimum bending moment on one side of the point
(d) None
(Ans: a)

75. The relation between shear force and concentrated loads is

  1. dV/dx=W

  2. dV/dx=w

  3. dV/dx= 0

  4. None

ANS: (c )

76. Maximum shear force for a simply supported beam with a point load ‘W’ at mid-span is

  1. W/4

  2. W/3

  3. W/2

  4. None

ANS: (c )

77. Maximum shear force for a simply supported beam with UDL ‘w’ over the entire span ‘L’ is

  1. w L/4

  2. wL/3

  3. wL/2

  4. None

ANS: (c ) 

78. Bending moment at the supports of a simply supported beam with a point load at mid-span is

  1. > 1

  2. <1

  3. Zero

  4. None

ANS: ©

79. Bending moment at the supports of a simply supported beam with a UDL ’w’ over the entire span ‘L’ is

  1. > 1

  2. <1

  3. Zero

  4. None

ANS: ©

80. Point of contra flexure is a point of

  1.  Deformation

  2.  Distortion

  3.  Inflexion

  4. None

ANS: (c )

     81. A S.S. beam having a point load near to support ‘B’ on right hand side. The maximum shear force is at

  1. The center

  2. On the left side of load

  3. At the right side of load

  4. None

          ANS: (b)

     82. The point where shear force changes sign is a point of

  1. Maximum shear force

  2.  Zero shear force

  3. Contra flexure

  4. None

          ANS: (b)

     83. Due to the loading, if the S.S. beam goes down, it is a

  1. Hogging bending moment

  2. Sagging bending moment

  3. Both hogging & sagging bending moment

  4. None

        ANS: (b)

     84. Due to the loading, if the S.S. beam goes upwards, it is a

  1. Hogging bending moment

  2. Sagging bending moment

  3. Both hogging & sagging bending moment

  4. None

           ANS: (a)

     85. Due to the loading, if the free end of the cantilever beam goes down, it is a

  1. Hogging bending moment

  2. Sagging bending moment

  3. Both hogging & sagging bending moment

  4. None

         ANS: (a)

     86. Due to the loading, if the free end of the cantilever beam goes upwards, it is a

  1. Hogging bending moment

  2. Sagging bending moment

  3. Both hogging & sagging bending moment

  4. None

          ANS: (b)

     87. The bending moment diagram for a cantilever with a point load at the free end is

  1. Rectangle

  2. Triangle

  3. Parabola

  4. None

          ANS: (b)

     88. The bending moment diagram for a cantilever with UDL over the entire span is

  1. Rectangle

  2. Triangle

  3. Parabola

  4. None

          ANS: (c)

     89. The bending moment diagram for a cantilever with UDL over the entire span & a concentrated load at the free end is

  1. Rectangle

  2. Triangle

  3. Parabola

  4. None

        ANS: (c)

     90. The bending moment diagram for a cantilever with non-uniform loading over the entire span is

  1. Cubic variation

  2. Cubic + parabolic

  3. Parabolic variation

  4. None

        ANS: (a)

     91. The bending moment diagram for a simply supported beam with UDL over the entire span is

    1. Rectangle

    2. Triangle

    3. Parabola

    4. None

    5. ANS: ©

  1.  92. The bending moment diagram for a simply supported beam with UDL over the entire span is(a) Rectangle

           (b) Triangle

           © Parabola

           (d)None

            ANS: ©

     93. The bending moment diagram for a cantilever with UDL over the entire span & a concentrated load at the free end is

  1. Rectangle

  2. Triangle

  3. Parabola

  4. None

ANS: (c )

     94. The bending moment diagram for a cantilever with triangular load over the entire span is

  1. Parabolic variation

  2.  Cubic variation

  3. (Parabolic + cubic) variation

  4. None

          ANS: (b)

     95. Maximum bending moment with a point load at mid span of a simply supported beam is

  1. WL/2

  2. WL/6

  3. WL/4

  4. None

          ANS: (c )

     96. Maximum bending moment with a point load at mid span of a simply supported beam is at

  1. Left hand support

  2. Right hand support

  3. The center

  4. None

      ANS: (c )

     97. Maximum bending moment with UDL over the entire span of a simply supported beam is

  1. wL/2

  2. wL/6

  3. wL/4

  4. None

      ANS: (d)

     98. Maximum bending moment with UDL over the entire span of a simply supported beam is

  1. Firstly      wL2/8

  2. Secondly   wL2/6

  3. Thirdly       wL2/4

  4. None

       ANS: (a) 

     99. Bending moment diagram for a simply supported beam with number of point loads is

  1. Rectangles+ Triangles 

  2. Triangles + trapezium

  3.  Parabola + Triangles

  4. None

      ANS: (b) 

     100. Bending moment diagram for a triangular loading over the entire span of a simply supported beam is

  1. Parabolic curve

  2. Cubic curve

  3. (Parabolic+ cubic) curve

  4. None

   ANS: (b)

     101. The point where bending moment diagram changes sign is a point of

  1.  Maximum bending moment

  2.  Contra flexure

  3.  Negative bending moment

  4. None

        ANS: (b)

     102. The point of contra flexure is found on a

  1. Continuous beam

  2. Overhanging beam

  3. Simply supported beam

  4. None

ANS: (b)

     103. How many points of contra flexure are there on an overhanging beam with two overhangs

  1. One

  2. Two

  3. Three

  4. None

ANS: (b)

     104. How many points of contra flexure are there on an overhanging beam with one overhang

  1. One

  2. Two

  3. Three

  4. None

ANS: (a)

     105. The relation between shear force and UDL is

  1. dV/dx=w

  2. dV/dx= -w

  3. dV/dx=w2

  4. None

ANS: (b)

     106. The relation between bending moment and shear force is

  1. dM/dV= w

  2. dM/dV =Vx

  3. dM/dV= -Vx

  4. None

ANS: ©

     107. Variation of bending moment due to concentrated loads will be

(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans: a)

    108. Point of contra-flexure is

(a) Where shear force changes sign
(b) Where tensile force changes sign
(c) Where bending moment changes sign
(d) None
(Ans: c)

109. How many points of contra-flexure can be there in a simply supported beam

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None
(Ans: d)

110.  How many points of contra-flexure can be there in beam hinged at both ends

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None
(Ans: d)

111. How many points of contra-flexure can be there in beam having one overhang

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None
(Ans: a)

112. How many points of contra-flexure can be there in beam having two overhangs

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None
(Ans: b)

https://mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=1284&action=edit        SFD BMD CLASS NOTES

https://mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=3142&actio                       Q. ANS. SFD and BMD