• Home »
  • MCQ »
  • RIVETED JOINTSMULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

RIVETED JOINTSMULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

RIVETED JOINTS

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS  

MCQ on riveted joints make their

concept crystal clear. Riveted joints

are permanent joints. Riveted joints

are used in boilers and vehicles.

Fig. Rivet Details

Fig. Double Riveted Lap Joint (Zig-Zag)

Fig. Single Strap Double Riveted Butt Joint (Chain)

 

1. A riveted joint is suitable for
  1. Low temperature service
  2. Medium temperature service
  3. High temperature service
  4. None
Ans: (c)
2. A riveted joint is a
  1. Temporary joint
  2. Permanent joint
  3. Temporary as well as a permanent joint
  4. None
Ans: (b)
3. A riveted joint is a
  1. Cheaper joint
  2. Costly joint
  3. Medium cost joint
  4. None
Ans: (b)
4. A riveted joint is used in a
  1. Pressure vessel
  2. Pipe
  3. Structure
  4. None
Ans: (c)
    5. A riveted joint is designed empirically only if
  1. Thickness x efficiency =tη=  25”
  2. tη > 1.25”
  3. tη > 2.50”
  4. None
Ans(a)
    6. A riveted joint is designed analytically only if
  1. Firstly t η = 25”
  2. Secondly t η > 1.25”
  3. Thirdly t η > 2.50”
  4. None
Ans(b)
    7. Thickness of a single strap in a riveted joint is
  1. <  Plates thickness
  2. > Plate thickness
  3. = Plate thickness
  4. None
Ans: (b)
    8. Thickness of a each strap in a double strap riveted joint is
  1. < Plate thickness
  2. > Plate thickness
  3. = Plate thickness
  4. None
Ans: (a)
    9. Diameter of a rivet in terms of plate thickness is
  1. =2 t
  2. =4 t
  3. =6 t
  4. None
Ans: (d)
    10. Rivet nominal pitch is
  1. =2d
  2. =3d
  3. =4d
  4. None
Ans: (b)
    11. Total number of different pitches in a riveted joint are
  1. Five
  2. Three
  3. Four
  4. None
Ans: (a)
    12. Diagonal pitch in a riveted joint is
  1. > nominal pitch
  2. < linear pitch
  3. = linear pitch
  4. None
Ans: (a)
    13. Back pitch ‘B’ in a riveted joint is
  1. =1d
  2. =3d
  3. =2d
  4. None
Ans: (b)
  1. Margin in a riveted joint is equal to
  1. d
  2. 5d
  3. 2d
  4. None
Ans: (a)
  1. Marginal distance in a riveted joint is equal to
  1. 1.3 d
  2. 1.5d
  3. 1.2d
  4. None
Ans: (b)
16.Rivet in a riveted joint fails by
  1. Tearing
  2. Shearing
  3. Bending
  4. None
Ans: (b)
17. Single strap butt joint rivet fail by
  1. Triple shearing
  2. Double shearing
  3. Single shearing
  4. None
Ans: (c)
18.Rivet in a butt joint with double straps fail by
  1. Double shearing
  2. Single shearing
  3. Triple shearing
  4. None
Ans: (a)
19.Main plate in a riveted joint fails by
  1. Tearing
  2. Shearing
  3. Crushing
  4. None
Ans: (a)
  1. Relation between long pitch, medium pitch and short pitch in a multi- riveted butt joint is
  1. 1:2:3
  2. 1:2:4
  3. 1:3:5
  4. None
Ans: (b)
21.Total number of rows in each plate of a double riveted butt joint is
  1. 3
  2. 4
  3. 2
  4. None
Ans: (c)
22.Total number of rows in both plates of a double riveted butt joint is
  1. 4
  2. 6
  3. 2
  4. None
Ans: (a)
23.A riveted joint can fail by
  1. Shearing of the main plate
  2. Tearing of the rivet
  3. Shearing and tearing of the plate
  4. None
Ans: (d)
  1. Maximum number of rows in one of the main plates of a lap/butt riveted joint can be
  1. 2
  2. 4
  3. 6
  4. None
Ans: (d)
  1. Number of rows in both the main plates of a quadruple riveted butt joint is
  1. 4
  2. 6
  3. 8
  4. None
Ans: (c)
26. Types of riveted joints are
  1. Lap joints
  2. Butt joints
  3. Lap and butt joints
  4. None
ANS: (c )
    27. Strap is used in a
  1. Lap joint
  2. Butt joint
  3. Lap and butt joints
  4. None
ANS: (b)
    28. Arrangement of rivets in riveted joints
  1. Chain & zig-zag riveting
  2. Zig-zag & diamond riveting
  3. Zig-zag, chain & diamond riveting
  4. None
ANS:( c )
    29. Lap joints are
  1. Single and double riveted
  2. Double and triple riveted
  3. Single, double & triple riveted
  4. None
ANS: (c )
    30. Diagonal pitch in a riveted joint is
  1. Perpendicular distance between two rows
  2. Distance between two rivets in the same row
  3. Distance from the center of the rivet to end of plate
  4. None
ANS: (d)
    31. Back pitch is the distance between
  1. Two rows
  2. Two rivets
  3. Two rows & two rivets
  4. None
ANS: (a)
    32. Nominal diameter of a rivet is
  1. Diameter before riveting
  2. Diameter after riveting
  3. Before & after riveting
  4. None
ANS: (a)
    33. Diameter of rivets in different rows is
  1. Different
  2. Same
  3. Same & different
  4. None
ANS: (b)
    34. A rivet may fail by
  1. Shearing & tearing
  2. Shearing and crushing
  3. Crushing & tearing
  4. None
ANS: (b)
    35. A plate may fail by
  1. Tearing & crushing
  2. Shearing & tearing
  3. Shearing, crushing & tearing
  4. None
ANS: (c )
    36. Thickness of a single cover in terms of plate thickness is
  1. (9/8) t
  2. (10/8) t
  3. (9/8)t & (10/8) t
  4. None
ANS: (a)
    37. Pitch in a triple riveted joint is
  1. Different
  2. Same
  3. Same & different
  4. None
ANS: (b)
    38. Pitch in a diamond riveted joint is
  1. Different
  2. Same
  3. Same & different
  4. None
ANS: (a)
    39. A triple riveted lap joint fails by
  1. Shearing of all the rivets
  2. Tearing of all the rivets
  3. Shearing & tearing of all the rivets
  4. None
ANS: (a)
    40. Thickness of a strap in a double strap riveted joint is
  1. (9/8) t
  2. (4/8) t
  3. (5/8) t
  4. None
ANS: (c )
    41. Strength of a riveted joint is
  1. Least of Ps & Ts
  2. Leat of Ps, Ts and Pc
  3. Least of Pc & Ts
  4. None
ANS: (b)
    42. Efficiency of a riveted joint is
  1. Least of Ps, Ts and Pc/Strength of solid plate
  2. Least of Ps, and Ts/strength of solid plate
  3. Strength of solid plate/Least of Ps, Ts and Pc
  4. None
ANS: (a)
    43. Tearing efficiency joint of a riveted joint is
  1. Tearing strength/Shearing strength
  2. Shearing strength/Tearing strength
  3. Tearing strength/Crushing strength
  4. None
ANS: (d)
    44. Marginal distance is the distance between end of plate and
  1. Nearest rivet center
  2. Second rivet center
  3. Third rivet center
  4. None
ANS : (a)
    45. A double riveted lap joint has
  1. Chain riveting
  2. Zig-zag riveting
  3. Chain & zig-zag riveting
  4. None
ANS: (a)
46. Repeating section in a riveted joint is
  1. Shortest pitch
  2. Medium pitch
  3. Longest pitch
  4. None
ANS: (c )
    47. Diagonal pitch is found in riveted joints with
  1. Chain riveting
  2. Zigzag riveting
  3.  riveting chain as well as zigzag
  4. None
Ans: (b)
    48. Distance between rivets in adjacent rows of a zigzag riveted joint is called
  1. Back pitch
  2. Marginal pitch
  3. Diagonal pitch
  4. None
Ans: (c)
    49. Tearing efficiency of a riveted joint is the ratio of
  1.  Strength of solid plate/tearing strength of punched plate
  2. Tearing strength of punched plate/tearing strength of the solid plate
  3. Any strength of a rivet/tearing strength of sold plate
  4. None
Ans: (b)
    50. Efficiency of a riveted joint is the ratio (multiplied by 100) of the
  1.  Tearing strength/strength of solid plate
  2.  Shearing strength/ strength of solid plate
  3.  Crushing strength/ strength of solid plate
  4. None
Ans: (d)
    51. Rivet joint efficiency is the ratio (multiplied by 100) of the
  1. Maximum joint strength/strength of solid plate
  2. Minimum joint strength/strength of solid plate
  3.  Crushing strength/ strength of solid plate
  4. None
Ans: (b)
    52. Out of the followings, which strength will be least for a plate in a riveted joint
  1. Strength in tearing
  2. Shearing strength
  3. Crushing strength
  4. None
Ans: (a)
    53. Which strength will be least for a rivet in a riveted joint
  1. Tearing strength
  2. Shearing strength
  3. Crushing strength
  4. None
Ans: (b)

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=6160&action=edit      Short Q. Ans Riveted