PATTERNS- MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

PATTERNS

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS

MCQ makes the concept very clear.

Thus the depth of understanding

increases. Pattern is the first

prerequisite for mold making &

then casting is done. The mold

cavity is made with a pattern.

Pattern is an object for casting.

There are many types of patterns.

Each is for a specific purpose.

1. Pattern in casting is a

(a) Object shape

(b) Molding groove

(c) Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (c)

2. The key parameters for a pattern are

(a) Heavy

(b) Complex

(c) Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (d)

3. The key parameters for a good pattern are

(a) Cheap & light

(b) Durable & resistant to water

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (c)

4.  Single piece pattern is

(a) Hollow & for large scale manufacture

(b) Solid & for small scale manufacture

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (b)

5. Two piece pattern is for

(a) Simple castings

(b) Intricate castings

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (b)

6. In case of a two piece pattern, two pieces are molded in

(a) Drag

(b) Cope

(c) Can’t say

(d) None

ANS: (d)

7. Dowel pins are placed in the

(a) Drag

(b) Cope

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (b)

8. Dowel pins are for

(a) Placing the pattern in the molds

(b) Alignment of pattern in the molds

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (b)

9. The minimum number of pieces in a multi piece pattern is

(a) 9

(b) 6

(c)  3

(d) None

ANS: (c)

10. Multi piece pattern is meant for

(a) Intricate object

(b) Simple object

(c) Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (d)

11. Multi piece pattern is meant for

(e)  Complex object

(f)   Intricate object

(g)  Both (a) & (b)

(h)  None

ANS: (a)

12. For a three piece pattern having, top, bottom and middle parts

(a) Top part is in Drag & middle part in middle

(b) Bottom part in Cope & middle part in middle

(c) Top and bottom in Drag

(d) None

ANS: (d)

13. For a three piece pattern having, top, bottom and middle parts

(a) Top part is in Cope & middle part in middle

(b) Bottom part in Drag & middle part in middle

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (c)

14. Match plate pattern has a metallic plate which keeps the Drag and Cope portions on the

(a) Same side of the plate

(b) Opposite side of the plate

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (b)

15. Match plate pattern is extensively used for the casting of

(a) Carbon steel objects

(b) Stainless steel objects

(c) Aluminum objects

(d) None

ANS: (c)

16. Gate pattern is for the casting of

(a)  Single component

(b) Two components

(c)  Multiple components

(d) None

ANS: (c)

17. Gate pattern is for

(a)  Small castings

(b)  Large castings

(c)   Both (a) & (b)

(d)  None

ANS: (a)

18. Skelton pattern is a

(a) Small size pattern

(b) Large size pattern

(c) Both small & large size patterns

(d) None

ANS: (b)

19. Skelton pattern is for

(a) Complex shapes

(b) Simple shapes

(c)  Both simple & complex shapes

(d) None

ANS: (b)

20. Number of parts in a sweep pattern are

(a)  9

(b)  6

(c)   3

(d)  None

ANS: (c)

21. Sweep pattern makes a cavity in the

(a) Horizontal direction

(b) Vertical direction

(c)  Both horizontal & vertical directions

(d) None

ANS: (b)

22. Loose piece pattern is

(a) Loose in the mold

(b) Pattern in number of pieces

(c)  One main part & other a loose piece

(d)  None

ANS: (c)

23. Loose piece pattern is used when the shape of the final object is such that

(a) Pattern in one piece is not removable from the mold

(b) Pattern has obstructing parts

(c)  Both(a) & (b)

(d) None

ANS: (c)

24. Loose piece pattern is used for

(a) Simple objects

(b) Complex jobs

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (b)

25. Cope and drag pattern is a

(a)  Two piece pattern

(b)  Used for big jobs

(c)   Both (a) & (b)

(d)   None

ANS: (c)

26. Shell pattern is a

(a) Two piece metallic pattern

(b)  Preheated to 175 to 3700C, resin coated for easy removal

(c)  Both (a) & (b)

(d)  None

ANS: (c)

27. Shell pattern is used for the casting of

(a) Cylinder heads, gear boxes & connecting rods

(b) Cylinders & gears

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (a)

28. Shell molding is employed for

(a) Small objects

(b) Medium size objects

(c)  Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (c)

29. The most common material for pattern is

(a) Cast iron

(b) High carbon steel

(c)  Wood

(d) None

ANS: (c)

30. Wood pattern is used for

(a) Large number of castings

(b) Small number of castings

(c)  Medium number of castings

(d) None

ANS: (b)

31. Metallic pattern is used for

(a)  Large number of castings

(b)  Small number of castings

(c)   Medium number of castings

(d)  None

ANS: (a)

32. Most common metals used for making patterns are

(a)  Low carbon & medium carbon steels

(b)  Copper and stainless steel

(c)   White metal & Aluminum

(d)  None

ANS: (c)

33. The number of allowances used on a wood pattern

(a)  Single

(b)  Double

(c)   Multiple

(d)  None

ANS: (C)

34. Metallic pattern uses shrinkage allowance as a

(a)  Single allowance

(b)  Double allowance

(c)   Both (a) & (b)

(d)   None

ANS: (b)

35. Metallic pattern is used for making

(a)  Small number of castings

(b)  Medium number of castings

(c)   Large number of castings

(d)  None

ANS: (c)

https://mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=14496&action=edit       MCQ CASTING METHODS

https://mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=14463&action=edit         MCQ ARC WELDING