• Home »
  • MCQ »
  • NON CONVENTIONAL REFRIGERATION MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

NON CONVENTIONAL REFRIGERATION MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

NON CONVENTIONAL REFRIGERATION

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS 

 

 

MCQ makes the concept very clear. More

MCQ may be practiced to improve

knowledge further. Then, it is very

useful in the design, construction and

working of the system.

 

1. The materials of thermoelectric refrigeration systems should have:

(a) High electrical and thermal conductivity

(b) Low electrical conductivity and high thermal conductivity

(c )  High electrical conductivity and low thermal conductivity

(d)None

ANS: (c )

2. A thermoelectric refrigeration systems requires:

a) A high voltage AC (alternating current) input

b) A low voltage AC input

c) A high voltage DC (direct current) input

d) A low voltage DC input

ANS: (d)

3. Thermoelectric refrigeration system is based on

a) Peltier effect

b) Joule effect

c)Joule-Thomson throttling

d) None

ANS: (a)

4. Lowering of cold junction temperature, the neutral temperature

(a) Increases

(b) No change

(c) Decreases

(d) None

ANS: (b)

5. Two ends of a conductor are at different temperatures, an electromotive force is generated between the two ends is

(a) Peltier emf

(b) Seebeck emf

(c ) Thomson emf

(d) None

ANS: (c )

     6 . In a Thermo-electric refrigeration, cooling effect is produced by

 (a) Latent heat
(b) Total heat
(c) Sensible heat
(d) None
(Ans: c)

       7. In vortex-tube refrigeration, cooling effect is produced by

(a) Latent heat
(b) Total heat
(c) Sensible heat
(d) None
(Ans: c)

8. Pressure of air in a Vortex tube is

    1. 3 bars

    2. 5 bars

    3. 7 bars

    4. None

ANS: (c )

9. Nozzles are fitted in the Vortex tube as

    1. Longitudinally

    2. Tangentially

    3. Radially

    4. None

ANS: (b)

10. Which stream of air in a Vortex tube is cold?

    1. Inner

    2. Outer

    3. Both inner & outer

    4. None

ANS: (a)

11. Which stream of air in a Vortex tube is hot?

    1. Inner

    2. Outer

    3. Both inner & outer

    4. None

ANS: (b)

12. The inner stream becomes cold because of

    1. Heat Transfer

    2. Mass transfer

    3. Momentum transfer

    4. None

ANS: (c )

13. The minimum temperature achieved in a Vortex tube is

    1. -700C

    2. -500C

    3. -300C

    4. None

ANS: (d)

14. Maximum cooling obtained in a Vortex Test tube refrigeration is

    1. 5 Tons

    2. 0 Tons

    3. 5 Tons

    4. None

ANS: (c )

15. Number of moving parts in a Vortex tube is

    1. 1

    2. 2

    3. 3

    4. None

ANS: (d)

16. The obstruction to flow is on which side of nozzles in a Vortex tube?

    1. Near side

    2. Far side

    3. Both near and far side

    4. None

ANS: (b)

17. Some air going out of Vortex tube is on the side of

    1. Obstruction

    2. Nozzles

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (a)

18. Shape of obstruction in a Vortex tube is

    1. Circular

    2. Conical

    3. Rectangular

    4. None

ANS: (b)

19. Diameter of the Vortex test tube is

    1. 25 mm

    2. 50 mm

    3. 75 mm

    4. None

ANS: (b)

20. The length of the Vortex Test tube is

    1. 250 mm

    2. 500 mm

    3. 750 mm

    4. None

ANS: (b)

21. The material of the Vortex Test tube is

    1. Rubber

    2. Plastic

    3. Stainless tube

    4. None

ANS: (c )

22. Number of nozzles used in Vortex Test tube is

    1. 6

    2. 10

    3. 8

    4. None

ANS: (c )

23. RPM produced in the vortex in a Vortex Test tube is

    1. 50000

    2. 100000

    3. 75000

    4. None

ANS: (b)

24. The minimum temperature achieved in a Vortex Test tube is

    1. -70C

    2. -170C

    3. -270C

    4. None

ANS: (a)

25. The COP of Vortex Test tube refrigeration is

    1. 1

    2. 5

    3. 1

    4. None

ANS: (c )

26. Design of Vortex tube is

    1. Simple

    2. Complex

    3. Can’t say

    4. None

ANS: (a)

27. Controls used in a Vortex tube is

    1. 4

    2. 6

    3. 8

    4. None

ANS: (d)

28. Vortex tube occupies space

    1. Large

    2. Small

    3. Medium

    4. None

ANS: (b)

29. The cost of Vortex tube is

    1. Less

    2. Big

    3. Medium

    4. None

ANS: (a)

30. Weight of Vortex tube equipment is

    1. Less

    2. More

    3. Medium

    4. None

ANS: (a)

 

https://mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=14277&action=edit     MCQ Steam-Jet ref

https://mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=984&action=edit         Thermoelectric-Vortex

.