ISOMETRIC PROJECTIONS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

ISOMETRIC PROJECTIONS

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ)

WITH ANSWERS

MCQ on isometric projections

increase knowledge and

understanding as well. It is very

helpful in all types of projections.

It gives the 3 dimensional picture

of the object. In this, dimensions

are 84 % of the true dimensions.

For drawing the isometric

projections, isometric scale is

constructed and used.

Fig. Isometric Scale (true dimensions on OC & isometric dimensions on OB)

Fig. Given Orthographic Projections

Fig. Isometric Projections

  1. Isometric projection of an object is a

  1. One dimensional view

  2. Two dimensional view

  3. 3-dimensional view

  4. None

ANS: ©

  1. An isometric projection is

  1. < than actual object size

  2. > than the actual object size

  3. Equal to the actual size of the object

  4. None

ANS: (a)

  1. Incline axes in isometric projection at an angle of

  1. 450

  2. 600

  3. 900

  4. None

ANS; (d)

      4. Incline axes in isometric projection at an angle of

  1. 300

  2. 600

  3. 900

  4. None

ANS; (d)

  1.  Incline axes in isometric projection at an angle of

  1. 450

  2. 600

  3. 1200

  4. None

ANS; (c)

  1. The angle between the Isometric axis is

  1. 400

  2. 800

  3. 1200

  4. None

ANS: ©

  1. The angle between isometric lines and isometric axis is

  1. Right angles

  2. 600

  3. 450

  4. None

ANS: (d)

  1. Incline isometric lines to isometric axis at

  1. Right angles

  2. Parallel

  3. Some angle

  4. None

ANS: (b)

  1. Draw isometric planes with isometric

  1.  Axes

  2.  Lines

  3.  Axes and  lines

  4. None

ANS: ©

10. Draw the isometric projection of a circle with

(a) Two center method

(b) Four center method

(c) Six center method

(d) None

ANS: (b)

  1. Isometric scale uses angles

(a) 300 and 600

(b) 450 and 900

© 300 and 900

 (d) None

AND: (d)

  1.  Isometric scale uses angles of

(a) 300 & 450

(b) 300 & 600

© 300 & 900

  • NONE

ANS: (a)

13. Isometric projection of a square is

(a) Square

(b) rectangle

(c) Rhombus

(d) None

ANS: (c)

14. Isometric view of a circle is

(a) Circle

(b) Rectangle

(c) Square

(d) None

ANS: (d)

15. Isometric view of a circle is

(a) Circle

(b) Rectangle

(c) Square

(d) None

ANS: (d)

16. Isometric view of a circle is

(a) Circle

(b) Rectangle

(c) Ellipse

(d) None

ANS: (c)

17. Isometric view of a sphere is

(a) Ellipse

(b) Rectangle

(c) Square

(d) None

ANS: (d)

18. Isometric view of a Sphere is

(a) Circle

(b) Rectangle

(c) Square

(d) None

ANS: (a)

19. An isometric drawing consists of

(a) One view

(b) Two views

(c) Three views

(d) None

ANS: (a)

20. The ratio between isometric and true length is

(a) √2/3

(b) 2/√3

(c) √2/√3

(d) None

ANS: (C )

21. In isometric projections, ellipse represents circles on a body

(a) Only the front face

(b) Only the top face

(c) On all the faces

(d) None

ANS: (c )

22. In the isometric view of a sphere, a circle will appear as a

(a) Circle

(b) Ellipse

(c) Parabola

(d) None

ANS: (c )

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7302&action=edit         Isometric Projections