GAS WELDING MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

 

GAS WELDING

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS

 

MCQ increases the level of understanding

and clarity. It tells the practical

applications of various types of gas

welding. There are three types of

flames in gas welding. These are Neutral,

Carburizing and Oxidizing flames. Each

flame has a different purpose. The most

common gas welding is Oxy-acetylene gas

welding.

Fig. Gas Welding Set-up

Fig. Neutral Flame

Fig. Carburizing Flame

Fig. Oxidizing Flame

 

Fig. Gas Butt Welding

1. The gases used in gas welding are

(a)      Acetylene and Oxygen

(b)     Nitrogen and oxygen

(c)      Both (a) and (b)

(d)     None

ANS: (a)

2. Reason for using acetylene is

(a)      Produces high temperature and high pressure

(b)     High temperature

(c)      High pressure

(d)     None

ANS: (b

3. Types of gas welding are

(a)      Oxy-Acetylene, Oxy-Gasoline & MAPP Gas Welding

(b)     Butane/Propane & hydrogen Welding

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (c)

4.  Disadvantages of Oxy-Acetylene welding are

(a)      Expensive and highly unstable

(b)     Easy to handle

(c)      Produces highest temperature

(d)     None

ANS: (a)

5. The advantages of Oxy-gasoline welding over Oxy-Acetylene welding are

(a)      Cheaper and more effective

(b)     More costly

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (a)

6. The advantages of Methylacetylene-Propadiene-petrolium (MAPP) over other methods of gas welding are

(a)      Cutting at low pressures

(b)     Cheaper

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (d)

7. The advantages of methylacetylene (propyne), propadiene and propane (MAPP) over other methods of gas welding are

(e)      Cutting at High pressures

(f)         Most inert gas

(g)     Both (a) & (b)

(h)     None

ANS: (c)

8. The advantages of Butane/propane over other methods of gas welding are

(a)      Most inert &produces highest temperature

(b)     Cheaper & easy to transport

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

9. Hydrogen welding is used at

(a)      Low pressure underwater welding

(b)     High pressure under water welding

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

10. MAPP gas welding used for

(a)      Welding of steel

(b)     Cutting operations

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

11.  All gas welding processes need

(a)      No filler material

(b)     Filler material

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

12.   Oxy-Acetylene welding is used for welding of

(a)      High melting point ,materials like Carbon steels

(b)     Low melting point materials like Aluminum & lead

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (a)

13.   Oxy-Hydrogen welding is used for welding of

(a)      High melting point materials like Carbon steels

(b)     Low melting point materials like Aluminum & lead

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

14.   A neutral flame is produced when Acetylene and Oxygen are in the ratio of

(a)      3:1

(b)     2:1

(c)      1:1

(d)     None

ANS: ©

15.   The flame zones of a reducing flame are

(a)      Short sharp zone & long sharp zone

(b)     Short sharp zone & Long faintly luminous

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

16.   The purpose of short sharp zone in reducing flame is to

(a)      Cut the material

(b)     Heat the material

(c)      Save from atmospheric oxidation

(d)     None

ANS: (b)

17.   The purpose of long faintly luminous zone in reducing flame is to

(a)      Cut the material

(b)     Heat the material

(c)      Save from atmospheric oxidation

(d)      None

ANS: (c)

18.   The types of flames in gas welding are

(a)      6

(b)     4

(c)      3

(d)     None

ANS: (c)

19.   Different flames in gas welding are

(a)      Hydrogen & nitrogen flames

(b)     Reducing & Oxidizing flames

(c)      Reducing, neutral and oxidizing flames

(d)     None

ANS: (c)

20.    A carburizing flame is produced when acetylene is

(a)      Less than oxygen

(b)     More than oxygen

(c)      Equal to oxygen

(d)     None

ANS: (b)

21.   The number of zones in a reducing flame is

(a)      1

(b)     2

(c)      3

(d)     None

ANS: (c)

22.   The various zones of a reducing flame are

(a)      Inner short sharp zone, Intermediate white color zone & bluish outer zone

(b)     Hydrogen, nitrogen & oxygen zone

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (a)

23.   An oxidizing flame is produced when acetylene is

(a)      More than Oxygen

(b)     Less than oxygen

(c)      Equal to oxygen

(d)     None

ANS: (a)

24.   The zones of oxidizing flame are

(a)      1

(b)     2

(c)      3

(d)     None

ANS: (b)

25.   The various zones of an oxidizing flame are

(a)      Inner bright white & outer blue zones

(b)     Hydrogen & Nitrogen zones

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (a)

26.   The use of oxidizing flame is to weld

(a)      Carbon steels

(b)     Copper alloys-brass, bronze

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

27.   A neutral flame is used to weld

(a)      Copper and its alloys

(b)     Aluminum & its alloys

(c)      Carbon steels

(d)     None

ANS: (c)

28.   A reducing flame is used to weld

(a)      High carbon steel

(b)     Non-ferrous alloys of Nickel & Monel

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (c)

29.   The practical applications of MAPP oxygen gas welding are

(a)      Underwater cutting

(b)     Soldering & Brazing

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (c)

30.   The highest temperature produced in Oxy-Acetylene gas welding is

(a)      28000C

(b)     29500C

(c)      31000C

(d)     None

ANS: (c)

https://mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=14463&action=edit        MCQ ARC WELDING

https://mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=14477&action=edit  MCQ Resistance welding