ARC WELDING MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

 ARC WELDING MULTIPLE CHOICE 

QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

Different types of electric arc welding are

employed in a number of applications.

MCQ increases the level of understanding

and clarity. It becomes simple to apply the

fundamentals in real-life applications.

Electric arc welding is of many types.

Some of these use bare electrodes. Others use

flux coated electrode.

Fig. Electric Arc Welding

1.          Arc welding is done with

(a)      Fission

(b)     Fusion

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

2.          Arc welding is a

(a)      Fabrication process

(b)     Machining process

(c)      Assembling process

(d)     None

ANS: (a)

3.          Types of electrodes used in arc welding

(a)      Consumable electrodes

(b)     Non-consumable electrodes

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (c)

4.          In arc welding, heat is produced by

(a)      High electric current & high voltage

(b)     Low electric current & low voltage

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (d)

5.          In arc welding, heat is produced by

(a)       High voltage

(b)     High current

(c)      Both (a) & ( b)

(d)     None

ANS: (c)

6.  Consumable electrode methods of arc welding are

(a)      Gas Metal Arc Welding, Shielded Metal Arc Welding &Flux Cored Arc Welding

(b)     Submerged Arc Welding, Electro Sag Welding & Arc Stud Welding

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (c)

7.  Constant current Arc welding is used in

(a)      Manual welding

(b)     Automatic welding

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (a)

8.   Constant Voltage Arc welding is used in

(a)      Manual welding

(b)     Automatic welding

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

9.  Electric arc welding uses

(a)      DC Supply

(b)     AC supply

(c)      Both DC & Ac supply

(d)     None

ANS: (c)

10.     Direct Current Straight Polarity (DCSP) in Arc Welding uses

(a)       Current in one direction

(b)        Current reverses in each cycle

(c)        Both (a) & (b)

(d)       None

ANS: (a)

11.     Direct Current Straight Polarity (DCSP) in Arc Welding, Base metal is connected to the

(a)       Negative terminal

(b)       Positive terminal

(c)        Negative or positive terminal

(d)       None

ANS: (b)

12.     Direct Current Straight Polarity (DCSP) in Arc Welding, electrode is connected to the

(a)       Negative terminal

(b)       Positive terminal

(c)        Negative or positive terminal

(d)       None

ANS: (a)

13.     Direct Current Reverse Polarity (DCRP) in Arc Welding, Base metal is connected to the

(a)       Negative terminal

(b)       Positive terminal

(c)        Negative or positive terminal

(d)       None

ANS: (a)

14.     Direct Current Reverse Polarity (DCRP) in Arc Welding, electrode is connected to the

(a)       Negative terminal

(b)       Positive terminal

(c)        Negative or positive terminal

(d)       None

ANS: (b)

15. Use of Direct Current Straight Polarity (DCSP) in Arc Welding is for welding metals with

(a)       Low melting point

(b)       High melting point

(c)        Low & high melting points

(d)       None

ANS: (b)

16. Use of Direct Current Straight Polarity (DCSP) in Arc Welding is for

(a)       Thin sections

(b)       Thick sections

(c)        Thin & thick sections

(d)       None

ANS: (b)

17. Disadvantages of Direct Current Straight Polarity (DCSP) in Arc Welding are

(a)       High distortion & high residual stress

(b)       No arc cleaning & low rate of metal deposition

(c)        Both (a) & (b)

(d)       None

ANS: (c)

18. Direct Current Reverse Polarity (DCRP) in Arc Welding is used for

(a)       Thin sections

(b)       Metals with low melting points

(c)        Both (a) & (b)

(d)       None

ANS: (c)

19.   Consumable (fusible) electrode is used in

(a)      MIG & MAG welding

(b)     TIG & Plasma welding

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (a)

20.   Non Consumable (non-fusible) electrode is used in

(a)      MIG & MAG welding

(b)     TIG & Plasma welding

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

21.   Gas shielded arc welding (uses a shieling gas to protect the weld from atmosphere) includes

(a)      TIG

(b)     MIG and MAG

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (c)

22.   Shielded metal are welding is used for welding

(a)      Ferrous materials

(b)     Non-ferrous materials

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (c)

23.   Flux cored arc welding uses

(a)      Continuously fed electrode with constant high voltage

(b)     Continuously fed electrode with constant high current

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (a)

24.   The submerged arc welding (SAW) involves

(a)      Arc zone beneath a flux blanket

(b)     Weld is beneath a flux blanket

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (c)

25.   The submerged arc welding (SAW) requires

(a)      Pressure to weld

(b)     No pressure to weld

(c)      Does not require an electrode

(d)     None

ANS: (b)

26.   Metal inert gas welding (MIG) is a

(a)      Manual process

(b)     Semi-automatic process

(c)      Automatic process

(d)     None

ANS: (b)

27.   Both metal inert gas welding (MIG) and metal active gas welding (MAG) are suitable for

(a)      Thin jobs

(b)     Thick jobs

(c)      Both thin & thick jobs

(d)     None

ANS: (c)

28.   Inert gas used in MIG welding is

(a)      Hydrogen and nitrogen

(b)     Helium & Argon

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

29.   Active gas used in metal active gas welding (MAG) is

(a)      Co2 + 5 % O2

(b)     Ar +5 % O2

(c)      H2 + 5 % O2

(d)     None

ANS: (b)

30.   Manual metal arc welding (MMAW) uses

(a)      Bare electrode

(b)     Flux coated electrode

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

31.   Flux cored Arc Welding (FCAW) uses

(a)      Consumable bare electrode with constant voltage power supply

(b)     Consumable flux coated electrode with constant voltage power supply

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

32.   Electro-Slag Welding (ESW) is used for welding plates of thickness greater than

(a)      15 mm

(b)     20 mm

(c)      25 mm

(d)     None

ANS: (c)

33.   Non consumable electrode arc welding processes are

(a)      Plasma Arc Welding (PAW) & Tungsten Inert Gas Welding (TIG)

(b)     FCAW & ESW

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (a)

34.   The plasma is a

(a)      Gas at an extremely low temperature, ionized and electrically conductive

(b)     Gas at an extremely high temperature, ionized and electrically conductive

(c)      Gas at an extremely high temperature, ionized and electrically non conductive

(d)     None

ANS: (b)

35.   Shielding gases used in plasma welding are

(a)      Argon and Helium

(b)     (Argon + Hydrogen) and (Argon +Helium)

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (c)

36.   Current, voltage and gas flow rate used in plasma welding are

(a)      Current 50-350 Amp, Voltage 27-31 Volts, Gas supply 2-40 liters/min

(b)     100-700 Amp, 54-62 V, 2-40 lt/min

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (a)

37.   The gas used in low current plasma cutting is

(a)      Nitrogen

(b)     Compressed air

(c)      Oxygen

(d)     None

ANS: (b)

38.   The gas used in high current plasma cutting is

(a)      Compressed air

(b)     Oxygen

(c)      Argon-Helium mixture

(d)     None

ANS: (d)

39.   The gas used in high current plasma cutting is

(a)      Compressed air

(b)     Oxygen

(c)      Nitrogen

(d)     None

ANS: (c)

40.   Plasma Arc Welding requires

(a)      Unskilled labor

(b)     Skilled labor

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

41.   Plasma Arc Welding process is

(a)      Manual

(b)     Semi-automatic

(c)      Automatic

(d)     None

ANS: (c)

42.   TIG Is best for joining materials

(a)      Carbon steels

(b)     Aluminum

(c)      Both (a) & (b)

(d)     None

ANS: (b)

43.   TIG is a

(a)      Slow process

(b)     Fast process

(c)      Fastest process

(d)     None

ANS: (a)

44. In a flux-cored arc welding (FCAW), electrodes used are

(a) Solid rod type flux coated

(b) Tube type filled with flux

(c) Non- coated solid rod type 

(d) None

ANS: (b)

45. In flux-cored arc welding (RCAW), shielding of arc from air comes from using an

(a) Emissive flux

(b0 Non-emissive flux

(c) Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (a)

46. Use of Flux-cored arc welding (RCAW) is in

(a) Light sections

(b) Dense sections

(c) both light & dense sections

(d) None

ANS: (b) 

47. Rate of metal deposit In flux-cored arc welding (RCAW) is

(a) More

(b) less

(c) medium

(d) None

ANS: (a)

48.  Gas metal arc welding ]shields the arc with

(a) Argon

(b) Helium

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (c)

49. The use of Gas metal arc welding (GMAW) is in

(a) Thick sections

(b) Thin sections

(c) Both thick & thin sections

(d) None

ANS: (b)

50. Gas tungsten arc welding (GTAW) is 

(a) Easy

(b) Difficult

(c) Neither easy nor difficult

(d) None

ANS: (b)

51. Plasma arc welding uses

(a) Hot plasma jet of ionized gases

(b) Hot plasma of non-ionized gases

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (a) 

52. Welding speed of Plasma arc welding (PAW) is

(a) Fast

(b) Slow

(c) medium

(d) None

ANS: (a) 

53. Plasma arc welding (PAW) uses

(a) Electrode

(b) no electrode

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (a) 

54. Use of Plasma arc welding (PAW) is for

(a) Wide and shallow welds

(b) Narrow & deep welds

(c) both (a)  & (b) 

(d) None

ANS: (b)  

55. Shielded metal arc welding (SMAW) is the

(a) Latest method of welding

(b) Oldest method of welding

(c) Can’t say

(d) None

ANS: (b) 

56. In shielded metal arc welding (SMAW), at the starting of arc, the electrode

(a) Touches the welding area

(b) very small gas between the electrode and the welding area

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (a)

57. Shielded metal arc welding (SMAW) is used for

(a) Pressure vessels

(b) Shipbuilding

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (b)

58. Shielded metal arc welding (SMAW) Uses

(a) Coated electrodes

(b) Bare electrodes

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (a) 

or

59. Submerged arc welding (SAW) is suitable 

(a) Vertical welds

(b) Inclined welds

(c) Horizontal welds

(d) None

ANS: (c)

60. Submerged arc welding (SAW) produces

(a) Thick layer of weld

(b) Thin layer of weld

(c) Both (a) & (b) 

(d) None

ANS: (a) 

62. Submerged arc welding (SAW) is suitable for 

(a) Pipeline work

(b) Building construction

(c) Sheet work

(d) None

ANS: (c)

 

 

 

ps://mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=14469&action=edit    MCQ GAS WELDING

https://mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=14477&action=edit  MCQ RESIST WELDING