MCQ-DIESEL CYCLE

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7391&action=edit          MCQ radiation

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7429&action=edit            MCQ Shear Stresses inBeams-1

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7335&action=edit           MCQ Projection of Planes

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=6261&action=edit            MCQ fins

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4198&action=edit              MCQ Vapor Comp Refrigeration

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=12062&action=edit         MCQ Zeroth Law

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=6145&action=edit          Q. Answers internal Combustion engines

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=5437&action=edit          History internal combustion engines

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=3922&action=edit           Basics Internal Combustion Engines

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=3827&action=edit          Parts internal combustion engines

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=3816&action=edit         Trouble shooting internal combustion engines

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=3795&action=edit          Fuels internal combustion engines

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=3917&action=edit          Terminology internal combustion engines

 

MCQ DIESEL CYCLE

 

It consists of two isentropic processes, one isobaric and one

at constant volume processes. The sequence of processes is

as follows:

(i) Compression isentropic.

(ii) Heat is supplied at constant pressure.

(iii) Expansion is isentropic.

(iv) Heat rejection is at constant volume.

                It  uses diesel fuel. Diesel cycle is, also, called a compression cycle. In

this only air is compressed with a high compression ratio(11:1 to 20:1).

Fuel on injected. It gets ignited due to high temperature of compressed air.

It is used in heavy vehicles like trucks, buses and railways.

 

  1. Diesel cycle consists of

  1. Two isentropic and two iso- baric processes

  2. Two iso-thermal and two iso-baric processes

  3. Two isentropic and two iso-thermal processes

  4. None

ANS: (iv)

  1. Compression ignition cycle consists of

(i) Two adiabatic and two iso-thermal processes

(ii) Two isentropic and two constant volume processes

(iii) Two isobaric and two iso-thermal processes

(iv)None

ANS: (iv)

  1. Heat is added in the Diesel cycle at

(i) Iso-thermal

(ii)  Pressure constant

(iii) Constant entropy

(iv)None

ANS: (ii)

4. Heat  addition in Diesel Cycle at

(i) Constant enthalpy

(ii) Volume constant

(iii) Isen- entropic

  • None

ANS: (iv)

5. Compression in an Diesel cycle is

    1. Isobaric

    2. Isothermal

    3. Isenthalpic

    4. None

ANS: (iv)

6. Compression in an Diesel Cycle is

  1. Isometric

  2. Isentropic

  3. Iso-baric

  4. None

ANS: (ii)

7. Heat rejected in an Diesel Cycle is

  1. Isobaric

  2. Iso-thermal

  3. Isenthalpic

  4. None

ANS: (iv)

8. Heat rejected in an Diesel Cycle is

  1. Isometric

  2. Isentropic

  3. Isenthalpic

  4. None

ANS; (i)

9. Expansion in an Diesel Cycle is

  1. Isobaric

  2. Iso-thermal

  3. Iso-metric

  4. None

ANS: (iv)

10. Expansion process in an Diesel Cycle is

  1.  Volume constant

  2. Iso- pressure

  3. Constant entropy

  4. None

ANS: (iii)

11. Efficiency of an Diesel Cycle is dependent of

  1. Compression ratio

  2. Cut off ratio

  3. Compression ratio and cut off ratio

  4. None

ANS: (iii)

12. Efficiency of an Diesel Cycle is independent of

  1. Heat addition

  2. Heat rejection

  3. Properties of the working substance

  4. None

ANS: (iv)

13. The efficiency of the Diesel Cycle is given by

  1. 1-1/( γ-1)

  2. 1+ 1/( γ-1)

  3. 1 –γ/(γ-1)

  4. None

ANS: (iv)

14. The efficiency of the Diesel Cycle is given by

  1. 1-1/r( γ-1) [(αγ -1) / γ(α – 1)]

  2. 1+ 1/r( γ-1) [(αγ -1) / γ(α – 1)]

  3. 1 –γ/r(γ-1)

  4. None

ANS: (i)

15. Diesel cycle is a

  1. Carnot Cycle

  2. Steam Cycle

  3. Otto Cycle

  4. None

ANS: (iv)

16. Diesel cycle is a

  1. Petrol Cycle

  2. Steam Cycle

  3. Diesel Cycle

  4. None

ANS: (iii)

17. Diesel cycle is

  1. Compression Cycle

  2. Otto Cycle

  3. Spark ignition cycle

  4. None

ANS: (i)

18. Fuel in a Diesel Cycle is burnt with

  • Compression alone

  • With steam

  • With Diesel

  • None

ANS: (i)

19. Fuel in a Diesel Cycle is burnt with

  1. Expansion alone

  2. With a spark

  3. With heat addition

  4. None

ANS: (iv)

20. For the same compression ratio, Efficiency of Diesel cycle is

  1. Greater than the efficiency of Otto cycle

  2. Less than the efficiency of Otto cycle

  3. Equal to efficiency of Otto cycle

  4. None

ANS: (ii)

21. Compression ratio in an Diesel Cycle is

  1. 3:1 to 5:1

  2. 7:1 to 10:1

  3. 11:1 to 20:1

  4. None

ANS : (iii)

22. Heat rejected in Diesel and Otto Cycles is

  1. Isobaric

  2. Isothermal

  3. Isentropic

  4. None

ANS: (iv)

23. Heat rejected in Diesel and Otto Cycles is

  1. Isobaric

  2. Isothermal

  3. Isochoric

  4. None

ANS: (iii)