DEVELOPMENT OF SURFACES MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

 

DEVELOPMENT OF SURFACES

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS

MCQ on development of surfaces

increases clarity and understanding.

Development deals with solids made

out of thin sheet. A solid s cut from an

edge and spread on a sheet.

Development saves time taken for the

manufacture of solids. It eliminates the

wastage of material.

Fig. Development of a right pyramid by radial method

  1. Development of surfaces means a solid is cut from

(a) A face

(b) A base

(c) An edge

(d) None

ANS: (C )

2. Shape of development of a cylinder is

(a) Circle

(b) Ellipse

(c) Square

(d) None

ANS: (d)

3. When a cylinder is developed, a figure obtained is

(a) Rhombus

(b) Rectangle

(c) Circle

(d) None

ANS: (b)

4. Developing a cone, a figure obtained is

(a) Isosceles triangle

(Semi-circle

(Sector of a circle

(d) None

ANS: (c )

5. When a square prism is developed, a shape available is

(a) 1 rectangle

(b) 3 rectangles in series

(c) 5 rectangles in series

(d) None

ANS: (d)

6. On the development of a square prism, a figure consists of

(a) 2 Rectangles in series

(b) 4 rectangles in series

(c) 6 Rectangles in series

(d) None

ANS: (b)

7. When a pentagonal pyramid is developed, shape obtained is

(a) 5 isosceles triangles in series

(b) 10 isosceles triangles in series

(c) 15 isosceles triangles in series

(d) None

ANS: ( a)

8. Whenever a pentagonal pyramid is developed, a figure obtained is

(a) 2 isosceles triangles in series

(b) 4 isosceles triangles in series

(c) 6 isosceles triangles in series

(d) None

ANS: (d)

9. Parallel line of development is used to develop

(a) Prisms and cones

(b) Pyramids and cylinders

(c) Spheres & prisms

(d) None

ANS: (d)

10. Method of development used for the development of a cylinder is

(a) radial line method

(b) parallel line Method

(c) parallel and radial line methods

(d) None

ANS: (b)

11. Radial line of development is used for the development of a

(a) Cylinder

(b) Prism

(c) Sphere

(d) None

ANS: (d)

12. Sizes used in the development of a solid is

(a) True sizes

(b) Smaller sizes

(c) Bigger sizes

(d) None

ANS: ( a)

13. Which type of Saving is available on development of a solid?

(a) Cost of the material

(b) Cost of manufacture

(c) Cost of material & manufacture

(d) None

ANS: (a)

    14. Parallel line development method is used for the development of a

  1. Pyramid

  2. Cone

  3. Chimney

  4. None

ANS: (d)

    15. Parallel line development method is used for the development of a

  1. Pyramid

  2. Boiler

  3. Chimney

  4. None

ANS: (b)

    16. Parallel line development method is used for the development of a

  1. Pyramid

  2. Cone

  3. Prism

  4. None

ANS: (c)

    17. Radial line development method is used for the development of a

  1. Cylinder

  2. Cone

  3. Prism

  4. None

ANS: (b)

    18. Radial line development method is used for the development of a

  1. Sphere

  2. Prism

  3. Funnel

  4. None

ANS: (d)

    19. Surfaces which are developed

  1. Radial

  2. Lateral

  3. Transverse

  4. None

ANS: (d)

    20. Surfaces which are developed

  1. Conical

  2. Sphereical

  3. Lateral

  4. None

ANS: (c )

    21. Triangular method of development is used for the development of

  1. Cylinder

  2. Pyramid

  3. Reducer

  4. None

ANS: (c )

    22. Zone method of development is used for the development of a

  1. Cylinder

  2. Chimney

  3. Tunnel

  4. None

ANS: (d)

    23. Zone method of development is used for the development of a

  1. Cylinder

  2. Chimney

  3. Sphere

  4. None

ANS: (c)

    24. Lune method of development is used for the development of a

  1. Cylinder

  2. Chimney

  3. Ball

  4. None

ANS: (c)

    25. Development of an object uses

  1. Apparent lengths

  2. True length

  3. Apparent & true lengths

  4. None

ANS: (b)

    26. Development of surfaces is used in

  1. Electrical wires

  2. Wood work

  3. Sheet work

  4. None

ANS: ©

    27. Principal of development means that every line on development uses

  1. Apparent size

  2. True size

  3. Apparent &true sizes

  4. None

ANS: (b)

    28. Development of surfaces involves

  1. Increase of labor cost

  2. Decrease of labor cost

  3. Cannot say

  4. None

ANS: (b)

 

 

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7270&action=edit       Orthographic Projections