MCQ COLUMNS & STRUTS

MCQ COLUMNS & STRUTS

MCQ on columns & struts increase confidence and

understanding. Columns are structural members

subjected axial or eccentric loads. Short column fail by

compression. Medium columns fail by compression &

buckling.

Long columns fail by buckling.

  1. The limiting slenderness ratio for a A steel short column is

 

      .(a) ≤ 10

  • (b) ≤ 20

  • (c)  ≤  30

  • None

ANS: ©

  1. The limiting slenderness ratio for a wooden short column is

  1. (a) ≤ 10

  2. (b) ≤ 20

  3. (c)  ≤  30

  4. None

ANS: (a)

  1. Limiting slenderness ratio for a  medium steel column is

(Le/k min) is

  • (a) ≥ 10  & ≤ 20

  • (b) ≥ 20  & ≤ 30

  • (c)  ≥  30  & ≤ 120

  • None

ANS: (c)

  1. Limiting slenderness ratio for a medium wood column is

(a) ≥ 10  & ≤ 20

(b) ≥ 10  & ≤ 30

(c)  ≥  30  & ≤ 120

(d)   None

ANS: (b)

  1. Limiting slenderness ratio for a long steel column is

(a) ≥ 10  & ≤ 20

(b) ≥ 10  & ≤ 30

(c)  ≥  30  & ≤ 120

(d)   None

ANS: (d)

  1. Limiting slenderness ratio for a long wood Column is

(a) ≥10

(b) ≥20

(c) ≥ 30

(d) None

ANS: (c)

  1. Slenderness ratio is

  1. L/k

  2. Le/k

  3. k/L

  4. None

ANS: (d)

  1. Simple stress formula is applicable to a

  1. Long column

  2. Medium column

  3. Short column

  4. None

ANS: ©

9. Rankin’s Gordon formula is applicable to a

(a) Long column

(b) Medium column

(c) Short column

(d) None

ANS: (b)

10. Euler’s formula is applicable to a

(a) Long column

(b) Medium

(c) Short column

(d) None

ANS: (a)

11. Column with both ends hinged has the equivalent length as

(a) Firstly Le = L

(b) Secondly Le = L/2,

(c) Thirdly Le = L/2,

(d) None

ANS: (a)

  1. Column with one end fixed & other end free, the equivalent length is

  • (a) Firstly Le = L

  • (b) Secondly Le = L/2,

  • (c) Thirdly Le = L/2,

  • (d) None

ANS: (d)

  1. Column with both ends fixed, the equivalent length is

  1. Firstly Le = L

  2. Secondly Le = L/2,

  3. Thirdly Le = L/ √2,

  4. None

ANS: (b)

  1. Column with one end fixed & other end hinged, the equivalent length is

  1. Firstly Le = L

  2. Secondly Le = L/2√2,

  3. Thirdly Le = L/2,

  4. None

ANS: (d)

          15. Column with one end fixed & other hinged, the equivalent length is

  1. Firstly Le = L

  2. Secondly Le = L/√2,

  3. Thirdly Le = L/2,

  4. None

ANS: (b)

  1. Column failing by buckling alone is a

  1. Short column

  2. Medium column

  3. Short as well as medium column

  4. None

ANS: (d)

17. The radius of gyration for a circular column is

    1. D

    2. D/2

    3. D/4

    4. None

    5. ANS: (c )

18. Struts are

(a) Short columns

(b) Medium columns

(c) Long columns

(d) None

AND: (d)

19. Struts are long compression members which are

(a) Vertical

(b) horizontal

(c) Horizontal and inclined

(d) None

ANS: (c)

20. The inclination of a strut with horizontal is

    1. 900

    2. Any angle between 00 & <900

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (b)

21. The inclination of a column with horizontal is

    1. 900

    2. Any angle between 00 & <900

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (a)

22. A column is

    1. Short

    2. Medium

    3. Short, medium & long

    4. None

ANS: (c 

23. The buckling takes place about the axis having

    1. Maximum moment of inertia

    2. Minimum moment of inertia

    3. Both maximum & minimum moment of inertia

    4. None

ANS: (b)

24. The buckling load for a long column is

    1. Safe load/Factor of safety

    2. Safe load X Factor of safety

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (b)

25. The material of the column is

    1. Homogeneous &isotropic

    2. Isotropic & Continuous

    3. Isotropic, continuous & homogeneous

    4. None

ANS: (c )

26. The self weight of the column is

    1. Considered

    2. Neglected

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (b)

27. The load acting on the column is

    1. Lateral

    2. Axial

    3. Transverse

    4. None

ANS: (b)

28. Euler assume the column as

    1. Short & thin

    2. Medium & thin

    3. Long & thin

    4. None

ANS: (c )

29. Which one is Johnson’s parabolic formula

    1. Firstly          P/A =σc[1—α(Le/kmin)]

    2. Secondly      P/A =σc[1—α(Le/kmin)2]

    3. Thirdly          P/A =σc[1—α(Le/kmin)3]

    4. None

ANS: (b)

30. The load acting on a beam-column is  

    1. Lateral load

    2. Axial load

    3. Axial + lateral

    4. None

ANS: (c )

31. A strut may fail by

    1. Pure compression

    2. Buckling

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (b)

32. Euler Buckling load of a column of length ‘ L ‘ with one end fixed & other free is

    1. 4 Π2E/(L/kmin)2

    2. 2E/(L/kmin)2

    3. Π2E/4(L/kmin)2

    4. None

ANS: (c )

33. Euler Buckling load of a column of length ‘ L ‘ with both ends fixed is

 

  1. 4 Π2E/(L/kmin)2

  2. 2E/(L/kmin)2

  3. Π2E/4(L/kmin)2

  4. None

ANS: (a )

34. Euler Buckling load of a column of length ‘ L ‘ with one end fixed & other hinged is

    1. 4 Π2E/(L/kmin)2

    2. 2E/(L/kmin)2

    3. Π2E/4(L/kmin)2

    4. None

  1.  ANS: (b )

35. Euler Buckling load of a column of length ‘ L ‘ with both ends hinged is

    1. 4 Π2E/(L/kmin)2

    2. 2E/(L/kmin)2

    3. Π2E/4(L/kmin)2

    4. None

  • ANS: (d )

 

       36. Euler Buckling load of a column of length ‘ L ‘ with both ends hinged is

    1. 4 Π2E/(L/kmin)2

    2. 2E/(L/kmin)2

    3. Π2E/(L/kmin)2

    4. None

  • ANS: (c )

37. The ratio of Euler buckling loads of a fixed column to cantilever column is

  1. 8

  2. 12

  3. 16

  4. None

     ANS: (c )

     38. Increase of slender ratio

  1. Decreases the strength of the column

  2. Increases the strength of the column

  3. No change in the strength of the column

  4. None

ANS: (a)

     39. Load carrying capacity of a long column with both ends fixed is

  1. Firstly        Pcr = π2 E/(Le /kmin)2

  2. Secondly   Pcr = 2π2 E/(Le /kmin)2

  3. Thirdly       Pcr = 4π2 E/(Le /kmin)2

  4. None

ANS: (c)

     40. Load carrying capacity of a long column with both ends hinged is

  1. Firstly         Pcr = π2 E/(Le /kmin)2

  2. Secondly    Pcr = 2π2 E/(Le /kmin)2

  3. Thirdly       Pcr = 4π2 E/(Le /kmin)2

  4. None

ANS: (a)

     41. Load carrying capacity of a long column with one end fixed and other free is

  1. Firstly          Pcr = π2 E/(Le /kmin)2

  2. Secondly     Pcr = 2π2 E/(Le /kmin)2

  3. Thirdly        Pcr = 4π2 E/(Le /kmin)2

  4. None

ANS: (d)

     42. Load carrying capacity of a long column with one fixed and other free is

  1. Firstly           Pcr = π2 E/(Le /kmin)2/ 2

  2. Secondly      Pcr = 2π2 E/(Le /kmin)2 /4

  3. Thirdly         Pcr = 4π2 E/(Le /kmin)2 / 8

  4. None

ANS: (b)

     43. Load carrying capacity of a long column with one end fixed and other hinged is

  1. Firstly          Pcr = π2 E/(Le /kmin)2 /2

  2. Secondly     Pcr = 2π2 E/(Le /kmin)2 /4

  3. Thirdly        Pcr = 4π2 E/(Le /kmin)2 /8

  4. None

ANS: (a)

     44. The strength of an eccentrically loaded column vs axially loaded column

  1. Increases

  2. Decreases

  3. Remains same

  4. None

ANS: (b)

     45. Column under eccentric loading is under

  1. One stress

  2. Two stresses

  3. Three stresses

  4. None

ANS: (b)

     46. There is a column with hinged ends of rectangular section 20 x 40 mm with length as 2 m. Select the slenderness ratio.

  1. 946

  2. 546

  3. 346

  4. None

ANS: (c)

     47. The diameter and length of a circular solid column with fixed ends is 40 mm and 3 m. Select the slenderness ratio.

  1. 150

  2. 200

  3. 250

  4. None

ANS: (a)

     48. Give the slenderness ratio of a cantilever column with diameter as 40 mm and length 2 m.

  1. 600

  2. 500

  3. 400

  4. None

ANS: (c)

     49. The modulus of material which effects the column buckling load.

  1. Bulk modulus

  2. Shear modulus

  3. Young’s modulus

  4. None

ANS: (c)

     50. The column which has the maximum buckling load carrying capacity

  1. Hinged at both ends

  2. One end fixed and other end free

  3. Fixed at one end and hinged at the other

  4. None

ANS: (c)

     51. The column which has the least effective length

  1. Hinged at both ends

  2. One end fixed and other free

  3. Fixed at one end and hinged at the other end

  4. None

ANS: ©

     52. Buckling of a long column results in

  1. Lateral deflection

  2. Axial deflection

  3. Both (a) & (b)

  4. None

ANS: (a)

     53. The length and effective lengths of a column is L and Le. The minimum radius of gyration is ‘k’. The slenderness ratio is

  1. L/k

  2. Le / k

  3. Both (a) & (b)

  4. None

ANS: (b)

     54. Critical stress for a long column is

  1.  > buckling stress

  2. <  buckling stress

  3. =2 x buckling stress

  4. None

ANS: (d)

     55. Crippling stress for a long column is

  1. <  buckling stress

  2. >  buckling stress

  3.  = bucking stress

  4. None

ANS: (c)

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7685&action=edit       Moment of inertia

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=3477&action=edit          Q. ANS. Columns

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=13106&action=edit       Columns & Struts