BENDING STRESSES MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

BENDING STRESSES

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS

MCQ on bending stresses in beams

increase understanding and clarity. It

helps in designing of beams. It is also

useful in applying the fundamentals

in real practical applications. The

maximum stresses occur in the

outermost fibers. Zero stress and

strain occurs at the neutral axis.

Bending stresses are linearly varying

tensile and compressive stresses.

Maximum tensile and compressive are

equal in symmetrical sections. These

are different in unsymmetrical sections.

Variation of bending stress and strain

is similar but is on different scales.

Fig. Bending stresses and strains variation in symmetrical and non-symmetrical beam cross sections

 

Fig. Variation of bending stress and bending strain in a composite beam of Timber & Steel

 

1. Bending occurs due to the application of

(a) Axial load
(b) Transverse load
(c) Torsional load
(d) None
(Ans: b)

2. Bending occurs due to the application of

(a) Axial load
(b) Lateral load
(c) Torsional load
(d) None
(Ans: b)

3. Bending occurs due to the application of

(a) Load parallel to the axis of the beam
(b) Load inclined to the axis
(c) Load perpendicular to the axis
(d) None
(Ans: c)

4. In a S.S. beam, fibers above the neutral axis are in

(a) Tension
(b) Shear
(c) Compression
(d) None
(Ans: c)

5. In a cantilever beam, fibers above the neutral axis are in

(a) Tension
(b) Shear
(c) Compression
(d) None
(Ans: a)

6. In a S.S. Beam, fibers below the neutral axis are in

(a) Tension
(b) Shear
(c) Compression
(d) None
(Ans: a)

7. In a cantilever beam, fibers below the neutral axis are in

(a) Tension
(b) Shear
(c) Compression
(d) None
(Ans: c)

8. Bending stresses in the outermost fibers are

(a) Buckling stresses
(b) Bending stresses
(c) Skin stresses
(d) None
(Ans: c)

9. Pure bending of beam produces

(a) Tensile and shear stresses
(b) Compressive and shear stresses
(c) Tensile, compressive & shear stresses
(d) None
(Ans: c)

10. Bending stresses in a beam are of

(a) Constant values
(b) Variable values
(c) Constant and variable nature
(d) None
(Ans: b)

11. In a flitched beam of steel and wood, stress at the common surface are

(a) Firstly          σw = σs

(b) Secondly      σw > σs

(c) Thirdly          σw  < σs

(d) None

ANS:(c)

12. In a flitched beam of steel and wood, strains at the common surface are

(a) Firstly          εw = εs

(b) Secondly      εw > εs

(c) Thirdly          εw  < εs

(d) None

ANS:(a)

13. Net force acting on the cross section of beam in bending is
(a) Tensile
(b) Compressive
(c) Shear
(d) None
(Ans: d)

14. Bending stresses in a beam vary

(a) Linearly
(b) Parabolic
(c) Cubic variation
(d) None
(Ans: a)

15. The direction of bending stresses is along the

(a) Axial direction
(b) Lateral direction
(c) Inclined direction
(d) None
(Ans: a)

16. In bending, neutral axis always is

(a) Perpendicular to the centroid axis
(b) Coincides with the centroid axis
(c) Parallel to the centroid axis
(d) None
(Ans: b)

17. Brittle material beams needs reinforcement on the

(a) Tension side
(b) Compression side
(c) Shear side
(d) None
(Ans: a)

18. In a composite beam bending, strain at the common interface will be

(a)Equal
(b) Unequal
(c) Zero
(d) None
(Ans: a)

19. In a composite beam bending, stresses at the common interface will be

(a)Equal
(b) Unequal
(c) Zero
(d) None
(Ans: b)

20. Bending equation is applicable to a beam of

(a) Heterogeneous material
(b) Homogeneous material
(c) Alloy
(d) None
(Ans: b)

21. Why is a composite beam is converted into a beam of one material?

(a) Bending equation is applicable to one material beam
(b) Bending equation is applicable to one alloy beam
(c) Bending equation is applicable to one metal beam
(d) None
(Ans: a)

22. Basis of designing the RCC beam is

(a) Zero shear stress
(b) Zero tensile stress
(c) Zero compressive stress
(d) None
(Ans: b)

23. Bending stiffness of a beam is

(a) EG
(b) EK
(c) EI
(d) None
(Ans: c)

24. Which beam is more stronger in bending having equal area

(a) Square section

(b) Circular section

(c) Triangular section

(d) None

ANS: (b)

25. With bending moment M and section modulus z, bending stress is

(a) Firstly          σ =MZ

(b) Secondly      σ =Z/M

(c) Thirdly            σ =M/Z

(d) None

ANS: (c)

26. A RCC beam is reinforced to increase its

(a) Compressive strength

(b) Shear strength

(c) Tensile strength

(d) None

ANS: (c)

27. Higher bending stiffness stands for

(a) Less twist
(b) Less distortion
(c) More bending
(d) None
(Ans: d)

28. Section modulus of a beam is

(a) I/y
(b) I/y max
(c) I/d
(d) None
(Ans: b)

29. The symbol used for section modulus is

(a) σ
(b) τ
(c) Z
(d) None
(Ans: c)

30. The units of section modulus is

(a) m
(b) m2
(c) m3
(d) None
(Ans: c)

31. The units of the bending stiffness are

(a) N/m2
(b) Nm2/kg
(c) N m2
(d) None
(Ans: c)

32. In a beam, transverse dimensions as compared to the length of the beam are

(a) Large
(b) Small
(c) Equal
(d) None
(Ans: b)

33. In a beam, transverse dimensions as compared to the radius of curvature are

(a) Very large
(b) Very small
(c) Equal
(d) None
(Ans: b)

34. The ratio of moment of resistance to bending moment should be

(a) < 1
(b) =1
(c) >1
(d) None
(Ans: c)

35. Bending stress is

(a) Parallel to the applied forces
(b) Parallel to the neutral surface
(c) Perpendicular to the neutral surface
(d) None
(Ans: c)

36. The stress at the neutral surface in bending

(a) Tensile
(b) Compressive
(c) Shear
(d) None
(Ans: d)

37. Which one is the standard bending equation?

(a) M/I = σ/y min = E/R
(b) M/I= σ/y max = R/E
(c) M/I = σ/y= E/R
(d) None
(Ans: c)

38. Net force acting on the cross section of beam in bending is

(a) Tensile
(b) Compressive
(c) Shear
(d) None
(Ans: d)

39. Net force acting on the cross section of beam in bending is

(a) Tensile
(b) Compressive
(c) Zero
(d) None
(Ans: c)

40. A beam will be in pure bending under a

(a) Constant shear force and a constant bending moment
(b) Constant shear force and zero bending moment
(c) Constant bending moment and zero shear force

(d) None

(Ans: c)

41. Variation of bending stress in a beam is

(a) Linear

(b) Parabolic

(c) Curvilinear

(d) None

(Ans: a)

42. Maximum compressive stress occurs in a simply supported beam

(a) Center fiber

(b) Topmost fiber

(c) Bottom fiber

(d)None

ANS: (b)

43. Maximum tensile stress occurs in a simply supported beam

(a) Center fiber

(b) Topmost fiber

(c) Bottom fiber

(d)None

ANS: (c)

44. Maximum compressive stress occurs in a cantilever

(a) Center fiber

(b) Topmost fiber

(c) Bottom fiber

(d)None

ANS: (c)

45. Maximum tensile stress occurs in a cantilever

(a) Center fiber

(b) Topmost fiber

(c) Bottom fiber

(d)None

ANS: (b)

46. Stresses on the horizontal diameter extremities of a circular beam

(a) Maximum

(b) Minimum

(c) Maximum-minimum

(d) None

ANS: (b)

47. Stresses on the vertical diameter extremities of a circular beam

(a) Maximum

(b) Minimum

(c) Maximum-minimum

(d) None

ANS: (a)

48. Tensile and compressive stresses in a beam of symmetrical section are

(a) σt = σc
(b) σt > σc
(c) σt < σc
(d) None
(Ans: a)

49. Tensile and compressive stresses in a beam of un-symmetrical section are

(e) σt = σc
(f) σt =0
(g) σc =0
(h) None
(Ans: d)

50. Bending stresses in a beam are maximum at the

(a) Centroid axis
(b) Extreme fibers
(c) Geometric axis
(d) None
(Ans: b)

51. Bending stresses in a beam is zero at the

(a) Centroid axis
(b) Extreme fibers
(c) Geometric axis
(d) None
(Ans: a)

52. Variation of bending stresses in a beam have

(a) Parabolic variation
(b) Linear variation
(c) Cubical variation
(d) None
(Ans: b)

53. Variation of shear stress in a beam has

(a) Parabolic variation
(b) Linear variation
(c) Cubical variation
(d) None
(Ans: a)

54. Design a beam on the basis of

(a) Shear force
(b) Bending moment
(c) Shear force as well as bending moment
(d) None
(Ans: c)

55. Bending stress will be least at the extreme fibers for

(a) Maximum area of cross section
(b) Maximum moment of inertia
(c) Maximum section modulus
(d) None
(Ans: c)

56. Moment of resistance of a beam should be

(a) Greater than the bending moment
(b) Less than the bending moment
(c) Two times the bending moment
(d) None
(Ans: a)

57. Which is of more value? 

(a) Moment of inertia
(b) Polar moment of inertia
(c) Section modulus
(d) None
(Ans: b)

58. Bending stress at the free end of a cantilever is

  1. Maximum

  2. Minimum

  3. Zero

  4. None

ANS: (c )

59. Bending stress at the left hand support of a simply supported beam is

  1. Maximum

  2. Minimum

  3. Zero

  4. None

ANS: (c )

60. There will be no net tensile stress in a beam of rectangular section with eccentricity of load

(a) Within the middle third
(b) Within the middle quarter
(c) Within the middle sixth
(d) None
(Ans: a)

61. There will be no net tensile stress in a beam of circular section with eccentricity of load

(a) Within the middle third
(b) Within the middle quarter
(c) Within the middle sixth
(d) None
(Ans: b)

62. Centroid is applicable for a

(a) 1-Dimensional
(b) 2-Dimensional
(c) 3-Dimensional
(d) (d) None
(Ans: b)

63. The beam material be

  1. Homogeneous & isotropic

  2. Isotropic & non-void

  3. Homogeneous, isotropic & non-void

  4. None

ANS: (c )

64. In bending of a beam, stress is proportional to strain up to

  1. Yield limit

  2. Ultimate limit

  3. Elastic limit

  4. None

ANS: (c )

 65. In beam bending, Young’s modulus in tension is

  1. > than Young’s modulus in compression

  2. < than Young’s modulus in compression

  3. = Young’s modulus in compression

  4. None

ANS: (c )

66. In beam pure bending, resultant pull is

  1. 100 k N

  2. 0 k N

  3. 50 k N

  4. None

ANS: (b)

67. In pure bending of a beam, loads applied are

  1. Parallel to the plane of bending

  2. In the plane of bending

  3. Perpendicular to the plane of bending

  4. None

ANS: (b)

68. The radius of curvature before bending is

  1. Very small

  2. Very large

  3. Medium

  4. None

ANS: (b)

69. Neutral layer contains

  1. Centroid axis

  2. Neutral axis

  3. Longitudinal axis

  4. None

ANS: (b)

70. Neutral axis of the beam is

  1. Lengthwise

  2. Widthwise

  3. Lengthwise & widthwise

  4. None

ANS: (b)

71. Neutral axis is

  1. Perpendicular to centroid axis

  2. Parallel to centroid axis

  3. Coincides with the centroid axis

  4. None

ANS: (a)

72. Centroid axis is

  1. Lengthwise

  2. Widthwise

  3. Height wise

  4. None

ANS: (a)

73. Section of modulus is

  1. I/y

  2. I/ymax

  3. I/y/2

  4. None

ANS: (b)

74. Section modulus of a rectangular section is

  1. (1/6) bd2

  2. (1/3) bd2

  3. (1/12)bd2

  4. None

ANS: (a)

75. Hollow rectangular beam with outer dimensions ‘B’ & ‘D’ and inner dimensions as ‘b’ & ‘d’, the section modulus is

  1. Firstly        (BD3 –bd3)/6D

  2. Secondly   (BD3 –bd3)/6d

  3. Thirdly       (BD3 –bd3)/12D

  4. None

ANS: (a)

76. Hollow circular beam with ‘D’ & ‘d’ , the section modulus is

  1. Firstly            (π/32) (D3—d3)/D

  2. Secondly       (π/32) (D3—d3)/d

  3. Thirdly           (π/32) (D4—d4)/D

  4. None

ANS: (c )

77. Beams with same area of cross section but with different cross section shapes have minimum bending with

  1. Circular cross section

  2. Rectangular cross section

  3. I –section

  4. None

ANS: (c )

78. A composite beam is of

  1. Heterogeneous material

  2. Homogeneous material

  3. Continuous material

  4. None

ANS: (a)

79. Center of gravity is applicable for a

(a) 1-Dimensional
(b) 2-Dimensional
(c) 3-Dimensional
(d) None
(Ans: c)

80. The neutral axis of a beam is outside the beam cross section

(a) Firstly When axial stress is more than the bending stress
(b) Secondly When axial stress is less than the bending stress
(c) Thirdly When axial stress is equal to the bending stress
(d) None
(Ans: a)

81. The neutral axis of a beam coincides with the outer fiber of the cross section

(a) Firstly When axial stress is more than the bending stress
(b) Secondly When axial stress is less than the bending stress
(c) Thirdly When axial stress is equal to the bending stress
(d) None
(Ans: c)

85. The neutral axis of a beam is within the beam section

(a) Firstly When axial stress is more than the bending stress
(b) Secondly When axial stress is less than the bending stress
(c) Thirdly When axial stress is equal to the bending stress
(d) None
(Ans: b)

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=3454&action=edit        Bending stresses class notes