AIR CONDITIONING MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

 

AIR CONDITIONING

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS

MCQ makes understanding full. It also

increases the level of clarity. Air

conditioning is simultaneous control

of temperature, humidity, purity and

velocity. Comfort and industrial air

conditioning are two types of air

conditioning. Industrial air conditioning

improves the quality and quantity of a

product. Comfort air conditioning

increases the efficiency of human beings.

Fig. Window Air Conditioner Layout

Fig. Line Diagram of an Air Conditioning System
Fig. Air Conditioning System on Psychrometric Chart
  1. Air conditioning means control of

  1. Temperature and velocity

  2. Humidity and purity

  3. Both (a) & (b)

  4. None

ANS: (c )

  1. Types of air conditioning are

    1. Summer air conditioning

    2. Winter air conditioning

    3. Year round air conditioning

    4. None

ANS: (d)

  1. Types of air conditioning are

    1. Comfort air conditioning

    2. Industrial air conditioning

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (c )

  1. Summer air conditioning means

    1. Cooling & humidification

    2. Cooling & dehumidification

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (b)

  1. Winter air conditioning means

    1. Cooling and humidification

    2. Heating & dehumidification

    3. Heating and humidification

    4. None

ANS: (c )

  1. In comfort air conditioning

    1. Total room air recirculates

    2. Total fresh air circulates

    3. 50-50 room and fresh air circulates

    4. None

ANS: (d)

  1. In comfort air conditioning, room air and ventilation air are in the ratio

    1. 80 : 20

    2. 60 : 40

    3. 40:60

    4. None

ANS: (a)

  1. In comfort air conditioning, room air

    1. Alone is cooled & then mixed with ventilation air

    2. Is mixed with ventilation air & then cooled

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (c )

  1. In operation theatres of comfort air conditioning, the ratio of room air and ventilation air is

    1. 100 : 0

    2. 0:100

    3. 50 : 50

    4. NONE

ANS: (b)

  1. Inside design conditions for comfort air conditioning are

    1. 200C & 80 % RH

    2. 240C & 100 % RH

    3. 20-240C & 90 % RH

    4. None

ANS: (d)

  1. Inside design conditions for comfort air conditioning are

    1. 20-240C & 80 % RH

    2. 24-280C & 100 % RH

    3. 22-270C & 40-60 % RH

    4. None

ANS: (c)

  1. In air conditioning, types of loads added are

    1. Sensible heat loads

    2. Latent heat loads

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (c)

13. In comfort air conditioning, which load is more comes from the occupants

  1. Sensible heat load

  2. Latent heat load

  3. Both (a) & (b)

  4. None

ANS: (b)

  1. Outside design conditions in comfort air conditioning are

    1. Constant

    2. Variable

    3. Can’t say

    4. None

ANS: (b)

  1. In order to achieve dehumidification, it is essential to decrease the temperature of air

    1. Below wet bulb temperature

    2. Dew point temperature

    3. Below dry bulb temperature

    4. None

ANS: (b)

  1. For heating & humidification of air, it is passed through

    1. Water spray & then heated

    2. Hot water spray

    3. Over the heated surface

    4. None

ANS: (b)

  1. The air conditioning used for winter air conditioning is

    1. Refrigerator

    2. Heat engine

    3. Heat pump

    4. None

ANS: (c)

  1. The refrigerant used in car air conditioning is

    1. Ammonia

    2. R-134a

    3. R-22

    4. None

ANS: (b)

  1. Fan coil unit is used in air conditioning of a

    1. Room

    2. Auditorium

                  © Both (a) & (b)

                d. None

ANS: (a)

  1. Air handling unit is used in the air conditioning of a

(a) Room

(b) Auditorium

© Both (a) and (b)

 (d) None

ANS: (b)

20. Fan coil unit is used in a

    1. Window air conditioner

    2. Split air conditioner

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (c)

    21. Ducts are used with

    1. Window air conditioner

    2. Split air conditioner

    3. Both (a) & (b)

    4. None

ANS: (d)

    22. Ducts used in air conditioning are made of

  1. Copper

  2. GI steel

  3. Wood

  4. None

ANS: (b)

    23. The best shape of ducts in air conditioning is

  1. Round

  2. Rectangular

  3. Square

  4. None

ANS: (a)

    24. Condensers in central air conditioning plants are

  1. Air cooled

  2. Water cooled

  3. Evaporative cooled

  4. None

ANS: (c)

    25. Condensers in window air conditioner are

  1. Air cooled

  2. Water cooled

  3. Evaporative cooled

  4. None

ANS: (a)

    26. Condensers in air conditioning of auditoriums are

  1. Air cooled

  2. Water cooled

  3. Evaporative cooled

  4. None

ANS: (b)

27. Cooled air entering the room must be able to pick the

(a) Only Room sensible heat load

(b) Room latent heat load only

(c) Both (a) & (b)

(d) none

ANS: (c)

28. An air conditioner works as a

(a) Fridge

(b) Heat pump

(c) Both (a) & (b)

None

ANS: (a)

29. A central air conditioning plant is meant for

(a) summer

(b) Winter

(c) Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (c)

30. A central air conditioning plant is like a

(a) Window unit

(b) split unit

(c) Both (a) & 9b)

(d) none

ANS: (b)

31. An air conditioning unit having a higher SEER (Seasonal Energy Efficiency Rating) means

(a) Less initial cost

(b) Less operating cost

(c) Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (b)

32. Fan coil units in a central air conditioning plant is located

(a) Inside the room to be cooled

(b) Outside the room to be cooled

(c) Both inside and outside the room to be cooled

(d) None

ANS: (a)

33. Use of chilled water in central air conditioning plant

(a) reduces the space for air cooling

(b) increases the space for air cooling

(a) No change in space for air cooling

(d) None

ANS: (a)

34. The temperature of the chilled water in air conditioning is

(a) 0 to 40C

(b) 5 to 90C

(c) 10 to 200C

(d) None

ANS: (b)

35. The heat pump is

(a) More efficient than resistance heating

(b) Less efficient than resistance heating

(c) Equally efficient as resistance heating

(d) None

ANS: (a)

36. In a reverse cycle air conditioner, heating in winter is done by the

(a) Evaporator

(b) Condenser

(c) both (a) & (b)

(d) None

ANS: (a)

 37. Residential central conditioning systems usually have the cooling capacity from

(a) 10 to 15 tons

(b) 50 to 10 tons

(c) 1 to 5 tons

(d) None

ANS: (c)

38. Seasonal energy efficiency ratio (SEER) came into existence in the year

(a) 2008

(b) 2010

(c) 2012

(d) None

ANS: (a)

39. In hot weather, air conditioning can prevent

(a) Dehydration from excessive perspiration

(b) Dehydration from excessive liquid intake

(c) Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (a)

40. Winter air conditioning includes

(a) Filtration & humidification

(b) Heating & disinfection

(c) Both (a) & (b)

(d) None

ANS: (c)

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=5076&action=edit        Air conditioning units