REFRIGERATION COMPRESSORS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQ) WITH ANSWERS

REFRIGERATION COMPRESSORS

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(MCQ) WITH ANSWERS 

Compressors in refrigeration is the heart of

the system. This increases the temperature

and pressure of the refrigerant. It enables

to loose heat to the surroundings. Basis of

compressor selection are pressure rise and

volume handled.

1. In refrigeration, compressor in a refrigeration system increases

(a) Temperature
(b) Pressure
(c) Temperature and pressure
(d) None
(Ans: c)

2. Compressor in a refrigeration system increases

(a) Temperature alone
(b) Pressure alone
(c) Volume alone
(d) None
(Ans: d)

3. Compressor in a refrigeration system increases

(a) Enthalpy
(b) Entropy
(c) Enthalpy and entropy
(d) None
(Ans: c)

4. Compressor in a refrigeration system increases

(a) Temperature and pressure
(b) Temperature and volume
(c) Pressure and volume
(d) None
(Ans: a)

5. Reciprocating compressor is used in refrigeration for pressure difference between condenser and evaporator is

(a) >1.5 bars
(b) <1.5 bars
(c) >3.5 bars
(d) None
(Ans: c)

6. Reciprocating compressor used in refrigeration for volume to be compressed is

(a) Less
(b) Medium
(c) Large
(d) None
(Ans: a)

7. Rotary compressor is used in refrigeration when pressure difference between condenser and evaporator pressures is

(a) >1.5 bars
(b) <1.5 bars
(c) >3.5 bars
(d) None
(Ans: a)

8. Centrifugal compressor is used in refrigeration when pressure difference between condenser and evaporator pressures is 

(a) >1.5 bars
(b) <1.5 bars
(c) >3.5 bars
(d) None
(Ans: b)

9. Centrifugal compressor is used when the volume to be handled is

(a) Small

(b) Medium

(c) Large

(d) None

(Ans: c)

10. Which pipe is of smaller diameter attached to the refrigerant compressor

(a) Suction pipe

(b)Discharge pipe

(c) Liquid pipe

(d) None

(Ans: b)

11. Which pipe is of larger diameter attached to the refrigerant compressor

(a) Suction pipe

(b)Discharge pipe

(c) Liquid pipe

(d) None

(Ans: a)

12. When do we need two compressors in a refrigeration unit?

(a) When temperature to be achieved is around  5 0 C

(b)  When temperature to be achieved is  around –5 0 C

(c)  When temperature to be achieved is around  –50oC

(d) None

(Ans: c)

13. When do we need three compressors in a refrigeration unit?

(a) When temperature to be achieved is around  -25 0 C

(b)  When temperature to be achieved is  around –50 0 C

(c)  When temperature to be achieved is around  +10oC

(d) None

(Ans: d)

14. Material of the compressor with ammonia refrigerant is

(a) Steel

(b) Copper

(c) Aluminum

(d) None

(Ans: a)

15. Material of the compressor with Freon refrigerant is

(a) Steel

(b) Copper

(c) Aluminum

(d) None

(Ans: b)

16. Ammonia compressors are always

(a) Water cooled

(b) Air cooled

(c) Water as well as air cooled

(d) None

(Ans: a)

17. Freon compressors are always

(a) Water cooled

(b) Air cooled

(c) Water as well as air cooled

(d) None

(Ans: b)

18. Which type of compressor cooling is most common? 

(a) Water cooled

(b) Air cooled

(c) Water as well as air cooled

(d) None

(Ans: b)

19. What is an open unit?

(a) Directly coupled to motor shaft

(b) Belt drive between compressor and motor

(c) hermetically sealed compressor

(d) None

ANS:(b)

20. What is an semi-open unit?

(a)  Motor and  is directly coupled to compressor

(b) Belt between motor and compressor

(c) hermetically sealed compressor

(d) None

ANS:(a)

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4198&action=edit        MCQ Vapor Comp Ref

https://mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4070&action=edit                   MCQ Expansion Valves